Utrechtse Selma Poutsma nummer vier van de wereld

Shorttrack Redactie

Shorttrackster Selma Poutsma is als vierde geëindigd in het algemeen klassement van het WK shorttrack. Even leek ze zelfs op het podium te staan, maar de Italiaanse Fontana had middels een tussensprint in de superfinale net iets meer punten vergaard. De 21-jarige Utrechtse pakte wel een individuele bronzen medaille op de 500 meter en goud met de Nederlandse relayploeg, onder aanvoering van de ongenaakbare wereldkampioen Suzanne Schulting.

Overigens ontbraken op de mondiale titelstrijd in Dordrecht enkele sterke Aziatische landen maar dat doet niets af aan de prestatie van Selma Poutsma. De Utrechtse was wat gespannen aan het kampioenschap begonnen en maakte op de openingsdag – de dag van de kwalificaties – wat wilde inhaalacties, die ze later nog wel wil evalueren. Toch plaatste ze zich voor alle afstanden.

De 1500 meter verliep vervolgens minder goed voor Poutsma. In de finale probeerde ze vanaf de laatste positie op te rukken maar haar inhaalrace eindigde tegen de boarding. Schulting pakt haar eerste wereldtitel. Het zilver werd op de streep nog net weggekaapt door een Canadese voor Xandra Velzeboer, maar de jonge Culemborgse was heel blij met het brons.

Poutsma revancheerde zich op de 500 meter. Ze reed al een geweldige halve finale die ze winnend afsloot en hield het hoofd koel toen de prijzen moesten worden verdeeld. Het is ook de afstand waarop ze zich verder hoopt te bekwamen. In de finale lag de Utrechtse snel derde en hield die podiumplaats vast. Het goud was wederom voor Schulting die erg emotioneel reageerde. Twee jaar geleden had Lara van Ruijven de wereldtitel op deze afstand veroverd. Vorig jaar overleed zij aan de gevolgen van een auto-immuunziekte en Schulting wilde graag dat goud in Nederlandse handen houden. ‘Het was mijn hoofddoel voor dit seizoen.’

 

Vertrouwen

Poutsma was blij met het brons, al reageerde ze aanvankelijk een beetje ingetogen alsof het nog niet was ingedaald. ‘Ik ben blij dat ik heb kunnen laten zien wat ik in de benen heb. In de kwartfinale en halve finale heb ik goede races gereden en dat gaf me vertrouwen voor de finale. Inderdaad, best wel gaaf,’ kopte ze de voorzet van de interviewer in.

Bondscoach Jeroen Otter: ’Selma is zo snel, ze is echt een pure sprintster. Ooit sprak ze de droom uit een medaille te halen op de 500 meter en dat heeft ze nu gedaan.’

Op de 1000 meter werd Poutsma in de halve finale door Schulting op sleeptouw genomen, maar ook Hanne Desmet was meegeslopen. De Belgische drukte haar schaats net iets eerder over de lijn dan Poutsma, maar die ging toch door op grond van haar tijd. Desmet had echter laten zien dat er rekening met haar moest worden gehouden. In de finale kon ze als enige Schulting bijbenen. Poutsma lag op koers voor brons, maar een kamikaze actie van een Canadese kostte haar haar tweede individuele plak.

Bij de superfinale over 3000 meter was er geen wereldtitel te vergeven, maar de afstand telde wel mee voor het klassement. Poutsma werd derde, wat in eerste instantie voldoende leek voor een plaats op het podium maar Fontana was haar net voor gebleven.

Toch kon de Utrechtse tevreden zijn met finaleplaatsen op alle drie de officiële afstanden en een individuele medaille. Daar kwam nog een gouden bij in de aflossing. Voor het eerst grepen de Nederlandse vrouwen de wereldtitel met de relay en dolblij waren ze. De mannen herhaalden dat even later. Eén persoon stak er in Dordrecht met kop en schouders bovenuit: Suzanne Schulting die alles won wat er te winnen viel.