Utrechtse sport toppers gaan de wijken in

Varia Redactie

Met het doel kinderen te inspireren om ook te gaan sporten -en daar misschien wel heel goed in te worden- gaan verschillende (voormalig) topsporters de Utrechtse basisscholen langs. Onder het mom ‘Toppers op school’ wordt een actief bezoekje af gelegd waarbij de kinderen de atleten het hemd van het lijf mogen vragen, er worden handtekeningen gezet en foto’s gemaakt. Vervolgens is er een clinic in de gymzaal, op het schoolplein of bij een sportvereniging in de buurt. Vanwege de pandemie worden de activiteiten rond dit project buiten georganiseerd.

Op 22 februari kwam wielrenster Belle de Gast in actie om mee te sporten met een groep kinderen op het Cruyff Court Wesley Sneijder in de Utrechtse wijk Ondiep. De Gast rijdt voor het UCI World Tour team Parkhotel Valkenburg en is de nieuwste aanwinst voor het project Toppers bij jou op school. Ze heeft met haar enthousiasme nu al een onuitwisbare indruk als ‘Topper’ achtergelaten. Ze wil dan ook erg graag bijdragen aan de sportieve gezondheid van kinderen. ‘De mogelijkheden zijn momenteel zeer beperkt, maar aan de andere kant is de noodzaak wel heel groot. Het zou echt tof zijn om projecten op te zetten die nu, maar ook voor de lange termijn, positieve gevolgen hebben,’ aldus De Gast.

Op een speelse manier heeft zij de kinderen kennis laten maken met wielrennen: van estafettes met een bidon als ‘stokje’ tot tikkertje in de wielrenshirts van Belle. Aan het eind mochten de kinderen ook allemaal nog even op haar – erg dure – racefiets zitten.

 

Laura Aarts

Een week eerder was voormalig waterpoloster Laura Aarts, oud-keepster van het Nederlands waterpoloteam, aanwezig op de Playground De Vliegende Start in Zuilen waar ze een clinic gaf. Hoewel er in geen velden of wegen een zwembad te bekennen was, voelde Laura zich op het Zuilense plein als een vis in het water. Kinderen konden namelijk op een leuke manier kennismaken met het leven van een topsporter. Laura’s eigen sportcarrière begon al op jonge leeftijd: op haar elfde stapte ze over van voetbal naar waterpolo en op haar dertiende werd zij al uitgenodigd voor Jong Oranje. Een goede keuze. Zo speelde Laura drie succesvolle jaren in het beste waterpololand ter wereld Hongarije en in 2018 werd ze uitgeroepen tot zowel de ‘Beste keepster van Europa’ als ‘Beste keepster van de wereld’.

Waterpoloster Laura Aarts nam ruim de tijd voor een clinic voor kinderen in de Utrechtse wijk Zuilen. 

Inmiddels studeert Laura Fysiotherapie op de Hogeschool in Utrecht. Naast haar studie zet ze zich in als Topper voor het project ‘Toppers bij op school’. Ze deed dit tijdens een van de sportieve lessen van het wijksportteam samen met buurtsportcoach Paul van Veenendaal.

Aarts liet onder meer zien hoe teamsport in elkaar zit en hoe je goed samenspeelt. Zowel tactiek als techniek zijn hierin essentieel. Daarnaast vertelde ze dat hard werken loont. Een mooie manier om jeugd te inspireren, te coachen en te motiveren om dagelijks te blijven sporten, aldus de organisatie. En dat ondanks de geldende maatregelen.