Alle toppers aanwezig bij NK Polsstokspringen

Hij voegt eraan toe dat hij niet per se de topfavoriet is, aangezien de verschillen in de top klein zijn. ‘Iedereen die over de 21 meter kan springen, die doet mee om de titel. Het zijn er momenteel aardig wat die de afstand halen.’ Dat er in de laatste tien jaar liefst zeven verschillende winnaars waren bij de senioren, bevestigt de concurrentiestrijd. ‘Dat is inderdaad best opvallend. Ik zal echt een topsprong nodig hebben om de anderen achter me te laten en mijn derde Nederlandse titel te veroveren.’

Met winst vanuit Friesland op weg naar het NK

De uit Gouda afkomstige Rian Baas geeft aan dat het altijd bijzonder is en zal blijven om een Nederlandse titel bij te mogen schrijven. Toch stond er al enige tijd een andere wedstrijd omcirkeld in zijn agenda. ‘De NFM, de Nationale Fierljep Manifestatie in Friesland, stond hoger op het lijstje voor dit jaar. Dat is wel één van de meest speciale wedstrijden in het circuit waar iedereen kan meedoen die dat wil.’ Die had ik nog niet eerder gewonnen.’

Dat lukte begin augustus wel. In de middag plaatste Rian Baas zich voor de finale van de NFM die in de avond werd gesprongen in ‘It Heidenskip’. ‘In het algemeen maken wij drie polsstoksprongen in de voorronde waarna de beste zes springers zich plaatsen voor de finale waar we nog eens twee sprongen doen waarbij de sprongen uit de voorronde ook meetellen.’ Met 21m69 verbeterde Rian Baas, onder toeziend oog van ruim 2.000 toeschouwers, het schansrecord dat in Friesland op 21m64 stond. Op de vraag of hij de magische grens van 22meter kan doorbreken, komt er een glimlach op het gezicht van de polsstokspringer. ‘Mijn persoonlijk record staat op 21m95 dus dat is dichtbij die grens.’ Die afstand sprong hij op de zijn ‘thuisschans’ in Polsbroekerdam. De schans waar hij ook in het algemeen zijn trainingen afwerkt.

Baas waarschuwt dat de winst in Friesland geen garantie is voor succes in Linschoten. ‘Niet zozeer dat de schans anders is maar vooral omdat de onderlinge verschillen klein zijn. Het zit dicht bij elkaar. Ook bij de junioren springt onder andere Reinier al aardige afstanden.’ Met Reinier doelt Baas op Reinier Overbeek die zijn persoonlijk record op 21m38 heeft staan. Hij zal bij het Nederlandse kampioenschap de strijd echter aangaan bij de junioren aangezien de senioren en de junioren een aparte wedstrijd springen. ‘Het is leeftijdsgebonden’, legt Baas uit.  

Overbeek jaagt op nieuwe titel

De 20-jarige Reinier Overbeek uit Benschop veroverde al drie Nederlandse titels bij de junioren en schreef de Nationale Fierljep Manifestatie in Friesland deze maand al voor de vijfde keer op zijn naam. ‘Ik heb op mijn zevende jaar aan mijn eerste wedstrijd deelgenomen. Mijn vader heeft ook 25 jaar aan polsstokspringen gedaan en dan ga je mee naar de wedstrijden en rol je er zo in’, zegt de als timmerman werkzame Overbeek. Ook zijn opa, ooms en tantes zijn bekend en actief (geweest) in de sport. Volgend jaar mag hij zich meten met de senioren, dit jaar voegt hij nog graag een juniorentitel aan zijn totaal toe. ‘Daar ga ik zeker voor. Ik ga altijd een wedstrijd in om te winnen. Wanneer dat niet lukt, dan kan ik balen maar de onderlinge sfeer is goed zodat het even later ook wel weer wegzakt.’ Wanneer hem wordt gevraagd naar het geheim van een goede sprong, dan denkt hij even na. ‘Een goede voorbereiding, een stok die mooi stil blijft staan in het water en een goede uitsprong om zo ver mogelijk te komen.’ Hij wil zijn persoonlijke record verbreken en kent de schans in Polsbroekerdam, de locatie waar hij traint, van haver tot gort. ‘De schansen verschillen niet veel van elkaar. Die in Polsbroekerdam is twee jaar terug vernieuwd, die in Linschoten er niet veel voor.’ Overbeek werkte nog mee aan zijn ‘thuisschans’. ‘De accommodatie in Polsbroekerdam heb ik deels gemaakt. De schansdekken, de bovenbouw en ook de staalconstructie heb ik gedaan.’ Zo is zijn betrokkenheid op meerdere manieren groot in de sport die hem zo lief is.  

Weersomstandigheden

Rian Baas geeft aan dat een temperatuur van 25 graden het meest ideaal is om een polsstok wedstrijd te springen. ‘De variabelen zijn daarbij van invloed. De wind kan beslissend zijn maar ook of het heeft geregend. Het is vooral het juiste moment kiezen, wel is het zo dat je binnen twee en een halve minuut je sprong moet maken.’ Of hij in Polsbroekerdam springt, waar twee jaar terug een nieuwe schans werd geopend, of in Linschoten dat maakt hem niet uit. ‘De schansen lijken op elkaar dus daar zit niet veel verschil in. Wat mij ook helpt is een goede sfeer zodat ik connectie kan maken met het publiek. Voor de wedstrijd zelf ben ik rustig, voel ik weliswaar wat spanning maar ben ik zo relaxed mogelijk en haal ik een broodje en drink ik een kopje koffie. Eenmaal startend met de wedstrijd wil ik niet te veel met randzaken bezig zijn.’ Op de wedstrijddag zelf is Rian Baas, die ook voor de Polsstokbond Holland actief is, zodoende alleen met de wedstrijd zelf bezig. ‘Dat is echt nodig om me te focussen en te concentreren om het maximale eruit te kunnen halen.’

'Sport is uniek en puur'

Het polsstokspringen is als sport natuurlijk iets unieks. Een sport die je niet zo vaak op televisie ziet maar als typische Nederlandse sport wel aantrekkelijk is voor bedrijven en organisaties. ‘De sport is puur en drijft op veel vrijwilligers. Het zou dan ook vreemd zijn wanneer wij als ‘springers’ ervoor betaald zouden krijgen’, geeft Rian Baas aan wanneer hem gevraagd wordt of de sport in de toekomst wellicht ook financieel iets zou kunnen opbrengen. ‘Niemand krijgt betaald maar vele springers beleven het bijna als topsport.’ Er wordt iedere dag getraind en de springers leven ook echt voor deze sport. Daarnaast is het goed om te zien dat het verbroedert. De grootste concurrenten zijn ook allemaal vrienden van elkaar en trainen met elkaar. Wij zijn een hele hechte groep, dat maakt het ook zo bijzonder.’ Reinier Overbeek bevestigt de laatste woorden van Rian Baas. ‘Wij worden beter van elkaar doordat we elkaar ook ondersteunen tijdens trainingen'.

Nederlands Kampioenschap 2022

Het NK Polsstokverspringen vindt op zaterdag 3 september plaats bij polsstokclub Linschoten. De openingsceremonie is om 13.30 uur, de wedstrijd zelf begint om 14.00 uur. De entree, ook voor fietsers en wandelaars, is alleen via het weiland van de Nieuwe Zandweg 23 in Linschoten. De entreekosten bedragen 5 euro, kinderen onder de 12 jaar mogen gratis het spektakel komen aanschouwen. Na de wedstrijd is er feest in de tent met coverband Hooked Up en DJ van Rooijen. Ook zijn er de hele dag kinderactiviteiten en zijn er verschillende eet- en drinkkraampjes.

Vorige
Vorige

Nieuwe trainer Handbal Utrecht

Volgende
Volgende

Van de Zandschulp mist op US Open vorm van vorig jaar