Annemiek van Vleuten volbrengt unieke trilogie

Annemiek van Vleuten heeft een unieke trilogie gerealiseerd. Ze is de eerste profwielrenner (m/v) die in één jaar alle drie de grote ronden heeft gewonnen, al zijn de Giro, Tour en Vuelta bij de vrouwen in de verste verte niet te vergelijken met die van de mannen. De 39-jarige geboren Utrechtse is ook de eerste die haar eigen prestatie relativeert. ‘De Vuelta-organisatie moet nog een beetje wakker worden om deze koers uit te bouwen.’

Woorden die ze sprak tegen de NOS na de voorlaatste rit van de Ceratizit Challenge by La Vuelta oftewel de Ronde van Spanje voor vrouwen. Een ronde die slechts vijf etappes telde tegen acht in de Tour en tien in de Giro. ‘Deze Vuelta kan ik qua zwaarte helaas nog niet vergelijken met de Giro en de Tour. Bij de Tour waren we echt een op zichzelf staand evenement en geen sideshow. De Vuelta bouwen ze ieder jaar goed uit, maar er is nog veel werk aan de winkel. Al hoor ik overal mijn naam en staan er veel mensen te kijken.’

Dat ze bekendheid geniet op het Iberisch Schiereiland heeft Van Vleuten ongetwijfeld ook te danken aan haar ploeg, het Spaanse Movistar. Toch greep ze zelf de macht in de tweede etappe. Ze kwam solo aan en veroverde met minuten voorsprong de rode leiderstrui. In de overige ritten kwam die niet meer in gevaar.

De vlakke slotrit werd een prooi voor de Italiaanse wereldkampioene Elisa Balsamo van Trek-Segafredo, de equipe die in de ploegentijdrit aan het langste eind had getrokken. Balsamo klopte in Madrid met fietslengtes de Belgische Lotte Kopecky van SD Worx. Die ploeg stelde een beetje teleur in de vrouwen-Vuelta. Demi Vollering haalde als nummer drie op 2.11 minuten van Van Vleuten nog wel het podium, maar de Nederlandse topformatie bleef zonder ritzege.

Tweede in het eindklassement werd Elisa Longo Borghini van Trek-Segafredo met een achterstand van 1,44. Floortje Mackaij uit Woerden legde beslag op plaats 23. Zij gaat net als Annemiek van Vleuten en Demi Vollering naar de WK in Australië. Van Vleuten heeft haar zinnen gezet op de wereldtitel tijdrijden, in die discipline is ze de olympisch kampioen. ‘Maar ik ben nu al supertrots op mijn seizoen.’ Ze had amper tijd om van haar Spaanse triomftocht te genieten. Na de huldigingsceremonie ging ze in sneltreinvaart richting het vliegveld voor de vlucht naar Australië.

Wilco Kelderman

Na een sterk begin beëindigde Wilco Kelderman de Vuelta tamelijk anoniem. De oorzaak was de valpartij in het begin van de koninginnenrit naar Sierra Nevada, die hem een goed klassement kostte. Kelderman (BORA-hansgrohe en volgend jaar bij Jumbo-Visma) keerde nog wel terug in het peloton maar de achtervolging had zoveel kracht gekost dat hij in de finale geen rol van betekenis speelde. Ondanks zijn achttiende plaats in het eindklassement, op 48.37 minuten van de Belgische winnaar Remco Evenepoel, blijft Kelderman een van de beste Nederlandse klassementsrenners met toptien noteringen in alle grote ronden. Een nieuwe generatie dient zich aan in de persoon van de 22-jarige Thymen Arensman, nu nog van DSM maar volgend seizoen rijdend voor INEOS. Hij won een etappe en werd zesde.

Vorige
Vorige

Diede de Groot wint opnieuw alle Grand Slam-toernooien

Volgende
Volgende

Feestelijk jubileum voor Van der Maarel