Een terugblik: Vuelta in Utrecht groeit uit tot volksfeest
Een waar volksfeest. Voor de naar schatting 260.000 wielerfans langs het parcours, maar ook voor de ruim 180 renners die door de straten van Utrecht flitsten door een onafzienbare haag van mensen. Langs de singels, langs een bomvol Ledig Erf waar het publiek rijen dik een orkaan aan geluid produceerde. De start van de Vuelta in Utrecht was een ‘fiesta van verbroedering’. Een explosie van vreugde, met mensen die tot diep in de nacht aan het feesten waren.
Een uitzinnige menigte had voor iedereen, zelfs de ooit verguisde Chris Froome, aanmoedigingen, schreeuwde de renners die het zwaar hadden vooruit. Langs het ruim 23 kilometer lange parcours waren vele duizenden dranghekken geplaatst en lagen honderden strobalen om de veiligheid van de renners te waarborgen. Maar wielerpubliek bestaat niet uit hooligans en nergens hoefde de politie in actie te komen.
Het circus van een grote ronde in eigen land is speciaal voor een renner. Vraag het Barnevelder Wilco Kelderman die al genoot tijdens de ploegenpresentatie, vaak een verplicht nummertje voor een renner, op het Vredenburgplein. Robert Gesink glunderde gedurende de hele tweede etappe van 175 kilometer. Blij als hij was met zijn rode trui, een ‘kadootje’ van zijn ploeggenoten voor al zijn verdiensten gedurende de zestien jaar dat hij bij voor Jumbo-Visma – oorspronkelijk de Raboploeg – rijdt. Dat hij het leiderstricot een dag later al weer kwijt was aan ploeggenoot Mike Teunissen, wat deerde het.
Er moest wel voor gewerkt worden door Jumbo-Visma in de ploegentijdrit die de Vuelta in gang zette. Tot de laatste meters bleef het spannend. Het Belgische Quick Step had zich stuk gebeten op de tijd van INEOS Grenadiers met tempobeul Dylan van Baarle, al was het verschil welgeteld een seconde. Jumbo-Visma realiseerde bij het tussenpunt weliswaar de snelste tijd, maar het achttal moest wel als een geoliede machine blijven draaien. Met onder meer Primož Roglič die opgaat voor zijn vierde eindzege in Spanje als een van de aanjagers werd INEOS met dertien tellen verslagen.
(de tekst loopt door onder de foto's)
Klik hier voor meer foto's (link naar Facebook van Utrechtse Sportkrant).
Een dag later hadden zich nog meer toeschouwers (350.000) langs de route van Den Bosch naar Utrecht verzameld, waar Sam Bennett de sprint won op het Science Park. Julius van den Berg verdiende het eerste bergpunt op de Alto de Amerongense Berg en verdedigde een dag later op de route Breda-Breda zijn bollentrui met verve. Bennett was wederom de snelste van het hele pak.
Algemeen Vuelta-directeur Javier Guillén had bij zijn vertrek richting Spanje lovende woorden voor de organisatie, samengebald in La Vuelta Holanda: ‘De warme reacties van het enthousiaste Nederlandse publiek waren geweldig. We voelden ons thuis. Nederland is een plek die fietsen ademt en die we in ons hart gesloten hebben. Ongetwijfeld keren we ooit nog eens terug in Utrecht.’