Elftalleider met oog voor perfectie (2)
Hij vervolgt: 'Mijn inbreng tijdens wedstrijden is hooguit adviserend en wat hij daarmee doet is zijn zaak. Maar in de organisatie rond en in aanloop naar de duels komt het op mijn schouders neer. Daarnaast heb ik voor Servinus ook een soort signalerende functie. Kijk, er zijn binnen een club altijd leden die het niet eens zijn met het technische beleid. Door mijn ervaring weet ik wel hoe de hazen lopen en kan ik hem waarschuwen voor bepaalde ontwikkelingen of zaken die binnen CSW spelen.’Tot tevredenheid van eenieder vervult hij zijn functie bij CSW, weet Van den Helder. ‘Ik durf rustig te zeggen dat alles perfect is geregeld. Van de bus bij uitwedstrijden tot aan het broodje. De shirts hangen keurig klaar in de kleedkamer; de spelers hoeven alleen nog maar hun voetbalschoenen aan te trekken. Ik voel dat de waardering groot is, dat ik enorm word gewaardeerd. Ik heb heel veel spelers meegemaakt, maar iedere generatie is mooi. Toch kan ik niet altijd aan alles wennen. Zo verzamelen we voor de wedstrijd altijd om 12.30 uur, maar we hebben in deze selectie twee spelers die pas om 12.29 uur binnen komen lopen. Daar kan ik niet tegen. Als ze twee minuten later zijn, zitten ze op de bank. Als ze zo laat zijn, ben ik ongerust dat ze misschien onderweg iets is overkomen. Kunt u mij uitleggen waarom je het er op laat aankomen als je op amper een kilometer afstand van ons complex woont?’
Cock van den Helder wil zich niet ‘Mister CSW’ noemen
Verder heeft Van den Helder geen klagen. Op de vraag hoe lang hoe nog elftalleider wil blijven, is hij duidelijk: zo lang als hij kan. ‘Wat moet je anders met je zaterdagmiddag?’ Maar meer realistisch. ‘Ik vind het nog zo mooi. Die spanning. Dat moment als je over het veld loopt, voor de wedstrijd. En dan nog wat. Mijn vrouw Marijke is bij thuiswedstrijden gastvrouw en gaat vaak mee naar uitduels. Ik kijk altijd waar ze staat. We zwaaien dan even naar elkaar. Prachtige momenten zijn dat.’ CollectiefOver de kwaliteit van de CSW-selectie bestaat bij Van den Helder geen twijfel. ‘Dat zit wel goed. Toch moeten we zien weg te blijven van de onderste plaatsen. Maar die lage klassering kunnen we ook onszelf aanrekenen. In onze thuiswedstrijden tegen ARC, Zuidvogels en FC Aalsmeer hebben we telkens in de slotfase een voorsprong uit handen gegeven. Met een beetje geluk hadden we dus zomaar zes punten meer kunnen hebben en dan sta je op de zesde of zevende plaats. De kracht van CSW 1 is het collectief, maar als er drie niet thuisgeven, wordt het lastig.’Veel zorgen maakt Cock van den Helder zich niet. In al die jaren dat hij elftalleider is geweest, heeft hij gezien dat de prestatiecurve vaak een golfbeweging heeft. Net als bij Feyenoord (‘maar daar ben ik niet altijd blij mee’). Of FC Utrecht. ‘Ook zo’n mooie club. CSW, Feyenoord en FC Utrecht lijken wat dat betreft wel op elkaar. Dat grillige, altijd in beweging. Daar hou ik van.’ Lees hier deel 1 van het interview met Cock van den Helder, CSW, in aanloop naar de derby tegen Breukelen op 6 april.
Voetbal rode draad in geschiedenis CSWWILNIS - In juni 1946 werd besloten tot oprichting van de Christelijke Sportvereniging Wilnis, waar gevoetbald kon worden, maar ook andere sporten beoefend konden worden. Zo werd een korfbaltak en een wandelafdeling aan de activiteiten toegevoegd. Naburige voetbalvereniging R.K. Stormvogels (Wilnis/Mijdrecht) stelde haar terrein voor drie dagen in de week beschikbaar, waaronder de zo gewenste zaterdag. Senior leden van CSW zouden 25 cent contributie per week gaan betalen en junioren 15 cent.Aan het einde van het oprichtingsjaar werd besloten om het woordje ‘Christelijk’ uit de naam te schrappen, omdat naar eigen zeggen ‘het gedrag van zowel spelers als supporters niet altijd dienovereenkomstig was’. Door de naam te wijzigen in Combinatie Sportclub Wilnis kon de afkorting CSW blijven bestaan en gaf het uiting aan het feit dat er meerdere sporten bedreven konden worden binnen de vereniging. Door de jaren heen is voetbal echter de enige constante sport binnen de vereniging gebleken. Korfbal en het wandelen verdwenen, volleybal en gymnastiek kwamen, maar ook die twee sporten konden niet lang bestaan door weinig animo en hoge materiaalkosten. Sinds 1955 wordt er uitsluitend gevoetbald op de velden van CSW.Oud-international, voormalig FC Utrecht speelster en bondsridder van de KNVB Anouk Hoogendijk maakte haar voetbalstart bij CSW.