Elinkwijk helpt Ajax aan landstitel

Feyenoord en Ajax maken ook in het voetbalseizoen 1965-1966 de dienst uit. Doelsaldo is in de eredivisie nog niet beslissend in de strijd om het landskampioenschap en een overwinning wordt beloond met twee punten. Dus heeft Feyenoord nog titelkansen op 15 mei als degradatiekandidaat Elinkwijk naar De Kuip komt. Het verschil met  koploper Ajax is twee punten in Amsterdams voordeel, maar op 22 mei staat De Klassieker nog op het programma en daarmee is er de mogelijkheid de zaak gelijk te trekken.Tegenstander Elinkwijk staat met nog drie wedstrijden te spelen voorlaatste en moet Heracles en MVV zien voor te blijven. Maar het programma liegt er niet om: uit tegen Feyenoord, uit tegen stadgenoot DOS en thuis tegen Ajax. Hoe kan de competitieleider van de voetbalbond zo’n slot bedenken. Sinds het begin van de eredivisie in 1956 heeft geen Utrechtse club in de Kuip van Rotterdam gewonnen. Ook DOS slaagt daarin niet, zelfs niet in het kampioensjaar (1958).Elinkwijk speelt met Nico de Bree in het doel en de veldspelers Piet Mackaay, Job Gademans, Jan van Tamelen, Jan Blaauw, Gerard Hogenbirk, Leen van der Merkt, Henk van Laatum, Hennie van Egdom en Jan de Klein.

Het wordt een historische voetbalmiddag.

Feyenoord-verdediger Guus Haak wordt in de 18e minuut op de huid gezeten door de jonge Leen van der Merkt en lobt de bal over doelman Eddy Pieters Graafland in het eigen doel. In de resterende minuten toont doelman De Bree zijn klasse.Om kwart over vier is het verschil met de club van Cruijff, Keizer en Swart plots vier punten. Ajax - Feyenoord is door de stunt van Elinkwijk niet meer beslissend. Ajax is landskampioen en toont zijn dankbaarheid op de laatste zondag van de competitie. Elinkwijk heeft nog een punt nodig voor klasse-behoud. Johan Cruijff krijgt rust. Piet Keizer houdt het aan het Theo Thijssenplein na een lichte blessure voor gezien. De Amsterdamse ploeg komt al snel op een 3-0 voorsprong. Frans Henrichs beschrijft het in het Utrechts Nieuwsblad zo: ‘Ajax voetbalt plichtmatig. De wedstrijd tegen Elinkwijk interesseert ze geen zier. Je hoort de spelers denken: Wij lopen lekker in het zonnetje te wandelen en geven Elinkwijk de kans zich te redden en wat doen ze. Ook wandelen. Gelukkig liep in de rust de wekker af’.  Ton Nieuwenhuys (2x) en Hennie van Egdom mogen in de tweede helft gelijk maken.Achteraf is het resultaat niet belangrijk, omdat de KNVB besluit de eredivisie uit te breiden van 16 naar 18 clubs en zo blijft ook slachtoffer MVV in de eredivisie.