Europese titel op de 400 meter voor Femke Bol uit Amersfoort

De Amersfoortse was vrijdagavond als snelste in de finale gekomen. Met haar 51.17 was ze nauwelijks een halve seconde boven het nationale record gebleven dat ze enkele weken geleden gerealiseerd had (50.64) en waarmee ze als topfavoriete de arena van de EK indoor binnenstapte.In de series had de lange atlete zich nauwelijks hoeven inspannen. Aan kop keek ze een keertje om en liep de race rustig uit, er wel voor wakend dat ze haar heat won om in de halve finale in een gunstige baan te mogen starten. Haar 52.77 was niet opzienbarend, maar dat hoefde ook niet. Vriendin en trainingsmaatje Lieke Klaver won eveneens haar heat, terwijl de derde Nederlandse Lisanne de Witte – twee jaar geleden nog winnares van brons op dit nummer - ternauwernood doorging. De Witte, herstellende van een blessure, redde het niet in de halve finale. Klaver wel, zij het met de hakken over de sloot. Krampachtig sleepte ze de tweede plaats die nodig was om in de finale te mogen starten, nog net over de finish. OntspannenWat een contrast met Femke Bol die uitermate ontspannen haar halve finale volbracht en een flink gat had geslagen met de rest van het veld. Het is een van de sterke punten van de atlete van Altis. Ze lijkt nauwelijks druk te voelen, terwijl de verwachtingen van de buitenwereld na elke race omhoog gaan.In de finale ging Klaver zoals verwacht vliegend van start. Na 250 meter werd ze echter gepasseerd door Bol die op indrukwekkende wijze doorging. Terwijl Klaver helemaal stil viel en slechts als vijfde eindigde bleef Bol subliem lopen. Onbedreigd won ze de gouden medaille. Het zilver was voor de Poolse Justyna Swiety-Ersetic (51.41) en het brons voor de Britse Jodie Williams (51.73). Maar terwijl laatstgenoemde met een Britse vlag om haar schouders op de baan bleef hangen, was Bol al uit beeld verdwenen.Overigens scoorden de Nederlandse mannen ook op dit nummer, al werd het goud door de Spanjaard Oscar Husillos weggekaapt  voor de neus van Tony van Diepen (zilver) en Liemarvin Bonevacia (brons).Waar gaat het heen met Femke Bol? Die vraag zal de komende tijd wanneer Tokio steeds dichterbij komt vaak gesteld worden. Net 21 jaar geworden en nu al wordt haar naam met eerbied uitgesproken op de Britse BBC, de publieke omroep van een land dat een rijke historie kent in de atletiek. ‘An incredible talent.’