FC Utrecht krijgt weer kleur op de wangen

Een reeks van mindere wedstrijden en veel tegentreffers (7-0 thuis tegen koploper PSV,  4-0 bij FC Twente en 1-1 in Gelredome tegen Vitesse), voerden Ten Hag c.s. terug naar de basis van de zo succesvolle seizoenstart, inclusief de mooie prestaties in kwalificatiereeks voor de Europ League (Valletta FC, Lech Poznan en Zent St. Petersburg als eindstation). Dat betekende onder meer een compacter spelend FC Utrecht dat de linies kort op elkaar probeerde te houden.Heerenveen, een ploeg die aan de hand van spelmaker Stijn Schaars – ex-Vitesse, AZ, Sporting Lissabon en PSV – die bij winst in Galgenwaard kon stijgen naar de tweede plaats in de Eredivisie, had aanvankelijk het beste van het spel. En het was Schaars die de score, conform het spelbeeld, in de 23e minuut opende. Zijn vrije trap aan de van het strafschopgebied, verdween via een FC Utrecht-speler langs de kansloze doelman David Jensen.Het antwoord kwam snel. Amper drie minuten later krulde Yassin Ayoub de gelijkmaker al achter de kansloze Heerenveen-doelman Hansen: 1-1. Die treffer bracht direct meer elan in de thuisploeg die zelfs nog met een voorsprong kan gaan rusten. De Franse huurling Jean-Christophe Bahebeck die, onder het oog van de Franse FC Utrecht-scout Didier Martel, werd de diepte ingestuurd en de Frans spits vond de ruimte tussen de benen Hansen: 2-1.Ten Hag wisselde in de rust de Belg Cyriel Dessers voor de Duitser Lukas Görtler. En het inbrengen van de Oosterbuur pakte goed uit, aldus Ten Hag op de clubwebsite. ‘Hij vulde zijn rol heel goed in, waardoor we beter en meer compact stonden.’De tweede helft was voor FC Utrecht, zeker na de 3-1 van opnieuw Bahebeck. De aanvaller schampte een voorzetje van linksback Robin van der Meer in de 63e minuut juist genoeg om Hansen voor de derde keer te kloppen: 3-1.De zege brengt FC Utrecht in bovenste helft van de Eredivisie met dertien punten uit acht wedstrijden, juist een punt achter Heerenveen. FC Utrecht vervolgt de competitie in een wellicht nog  mooie oktobermaand tegen AZ (uit, zondag 22/10), FC VVV (beker, uit, woensdag 25/10) en NAC (zondag 29/10).