Fusieclub streeft naar behoud van identiteit moederclubs

Tot het einde van de vorige eeuw speelden de verenigingen DOS  en usv Holland (HMS was al veel eerder naar de velden aan de Manitobadreef en nu de Zuilenselaan vertrokken) op de zaterdag met hun talloze jeugdelftallen, onder een friteslucht uit de beide kantines en grote belangstelling van vaders, moeders, opa's en oma's, maar vooral ook scouts hun partijtjes.Op zondag speelden de senioren van beide verenigingen, met de hoofdvelden in elkaars verlengde, onder grote belangstelling hun competitiewedstrijden op een hoog niveau. Met name Holland groeide uit tot één van de sterkste verenigingen in de stad en werd in 1993 en 1995 onder leiding van trainer Gert Kruys landskampioen bij de zondagamateurs, maar verloor beide keren de wedstrijden om de algehele landstitel van respectievelijk Katwijk en IJsselmeervogels.Bij Holland hebben veel  bekende voetballers gespeeld en/of zijn er trainer geweest. De meest bekenden zijn Willem Schreijer, Frans Adelaar, Gert Kruys en Willem van Hanegem.  Bij DOS  zijn William van der Kaay , John Doeser en John van der Linden bekende namen uit de historie. Uit het verleden van Stichtse Boys zijn wekelijks de families Gijssen, Remkes en Visser aandachtig toeschouwer.Toeschouwersaantallen van rond de 2000 waren meer regel dan uitzondering op het gezellige, knusse veld aan de Thorbeckelaan. De financiële bronnen droogden echter langzaam op Holland degradeerde in het jaar 2000 uit de Hoofdklasse, om in enkele jaren terug te vallen naar de 4e Klasse. Om te overleven fuseerden DOS  en Holland in 2004 tot de nieuwe vereniging DHC 04 . Met de toevoeging in 2007 van de Utrechtse volksclub Stichtse Boys was de nieuwe fusieclub DHSC geboren.De op 14 juli 2015 overleden Ad van Rooijen kan vanaf een wolkje toekijken hoe zijn levenswerk tegenwoordig is georganiseerd. Van Rooijen was de grondlegger van de fusie door chemie aan te brengen tussen DOS en Holland. Een knap staaltje doorzettingsvermogen gelet op de totale rivaliteit tussen beide verenigingen.

Nu, tien jaar later, staat DHSC op de drempel om de wijk Ondiep het voetbal op niveau terug te geven, dat wat de volksbuurt verdient. Ondiep ademt immers voetbal uit en kent met Hans Kraaij Sr. en Wesley Sneijder de bekendste exponenten.

Met nog vijf wedstrijden voor de boeg heeft het team van hoofdtrainer Rick Schipper en assistent Jeffrey Sneijder (broer van Wesley) in de Tweede Klasse van het zaterdagvoetbal zeven punten voorsprong op de concurrenten FC De Bilt en TAVV uit het Zuidhollandse Ter Aar.Momenteel heeft DHSC ruim 700 leden, onderverdeeld in 230 jeugdleden, ruim 360 spelende senioren, van wie 60 vrouwelijke spelers. Het ledenaantal  van ruim 700 wordt gecompleteerd door ruim 100 niet-spelende leden. De spelende leden representeren de fusieclub met 13 senioren- ,  18 jeugd- en 3 vrouwenteams in de diverse competities van de KNVB. Basis‘Een mooie basis voor een stabiele toekomst’, aldus Ron Berrens en Jerry Weldam, beiden verantwoordelijk voor de voetbaltechnische zaken bij de club. Weldam is zoon van de prominente voormalig voorzitter en ere-lid Wout Weldam, die Holland jarenlang in goede banen leidde; Berrens is zoon van de alom bekende Joop Berrens, wielersoigneur en fysiotherapeut bij DOS.Berrens is tevens trainer van DHSC 2, dat zaterdag door een 4-2 overwinning op Benschop 2 na 19 wedstrijden reeds het kampioenschap veilig stelde en daardoor promoveerde naar de reserve-1e Klasse. DHSC 2 verloor slechts één wedstrijd en doelpuntte in die 19 wedstrijden liefst 83 keer en incasseerde slechts 20 treffers. ‘Dat kampioenschap van ons tweede is belangrijk voor de continuïteit van het niveau bij het eerste. Bij blessures of andere mutaties willen we terug kunnen vallen op ons tweede team.’DHSC wil graag doorstoten naar de Hoofdklasse. ‘Maar mét behoud van de identiteit van DOS , Holland en Stichtse Boys’, benadrukken Weldam en Berrens.

‘We willen vervolgens een stabiele Hoofdklasser blijven, zodat wij ook op de zaterdagmiddag weer voor volle tribunes kunnen zorgen. Wij hebben daarmee niet alleen een sociale functie voor de actieve sportbeoefenaar, maar bieden met name het voetbalpubliek uit de wijk ook passieve recreatie op niveau.’

DHSC wil als club graag doorgroeien, maar stuit daar op problemen met de accommodatie. Niet het riante clubhuis is een probleem en de ligging midden in de wijk is al helemaal perfect, maar de vraag is of de twee kunstgrasvelden en voornamelijk het natuurgrasveld voldoende zullen zijn om in de toekomst aan de vraag te kunnen voldoen. De club maakt een grote ontwikkeling door, motiveert Jerry Weldam.  ‘We zitten nu op zaterdag op drie velden die van 08.00 uur tot 17.00 uur mudje vol zitten. Wij zouden daarom graag over drie kunstgrasvelden beschikken, zodat wij meer leden kunnen aannemen. Nu hebben wij voor senioren een ledenstop.’Op sportief gebied heeft DHSC voor de jeugd een  samenwerkingsovereenkomst gesloten met FC Utrecht en neemt daarbij die taak over van Elinkwijk, dat twee jaar geleden overstapte naar Ajax. Weldam: ‘De wijk Ondiep staat bekend als voetbalwijk en wij willen met die samenwerkingsovereenkomst de jeugd met veel talent de kans bieden zich te profileren bij een Betaald Voetbal Organisatie. De huidige selectie van DHSC 1 en 2 bestaat voor het grote deel uit spelers ‘uit de wijk’ en de stad Utrecht.‘We willen daarnaast de banden van vroeger met de wijk absoluut niet vergeten’, vult Berrens aan en dat komt niet alleen tot uiting in de samenstelling van de selectie, maar ook in het sociale gebeuren na de wedstrijden. De leden blijven tot in de late uurtjes hangen om niet alleen de wedstrijd na te beschouwen, maar ook om de andere sociale zaken binnen de wijk Ondiep onder de loep te nemen.’ 


Stichting Sport Ondiep

Grote animator van de Stichting Sport Ondiep – waarin de activiteiten van de eerste selectie en DHSC zijn ondergebracht - is Wesley Sneijder, kind van Ondiep. De Stichting die weliswaar los staat van de club DHSC, maar wel in het leven is geroepen ter ondersteuning van de club, probeert met een kwalitatief hoogstaande selectie oude tijden te doen herleven en middels de nodige faciliteiten de club meer aanzien te geven.

Sneijder (32), 128-voudige international, spelend voor het Turkse Galatasaray, stond aan de wieg van deze Stichting. Barry Sneijder, de vader van Wesley, steekt heel wat uurtjes in het beheren ervan’,  aldus Jerry Weldam, met Ron Berrens de bestuursleden Technische Zaken. ‘Ook profiteren wij van het imposante netwerk van de familie Sneijder.’

Door de bemoeienissen van Sneijder is er ook een soort  ‘Sneijder-effect’ ontstaan. Weldam: ‘De aanstormende voetbaljeugd verbindt zich graag aan de club van de populaire international. Ook zien wij dat het wij-gevoel weer langzaam terug keert aan de Thorbeckelaan, gezien de toenemende bezoekersaantallen van vooral de thuiswedstrijden bij de huidige koploper van de zaterdag 2e Klasse B. Veel oud-coryfeeën weten de weg weer te vinden.

DHSC wil zich, samen met de ondersteuning van de Stichting onder leiding van voorzitter Ron Klunder, scharen tussen de gevestigde Utrechtse voetbalclubs zowel voor de jeugd als voor de eerste selectie.


Vorige
Vorige

Marlou Peeters kijkt uit naar EK Vrouwen

Volgende
Volgende

NK Trefbal