Goud glanst minder voor een bridger

Simon de Wijs heeft geen bodyguards nodig om zich te beschermen tegen opdringerige fans. In de supermarkt wordt hij niet belaagd door handtekeningenjagers. Geen sportprogramma op de tv besteedde de afgelopen weken een seconde aandacht aan hem en zijn vijf kornuiten. Terwijl de 42-jarige inwoner van Doorn toch op 17 september in Polen wereldkampioen werd. Wereldkampioen bridge.Maar het ene goud is nu eenmaal het andere niet. Terwijl de Nederlandse Bridgebond, die al tientallen jaren zetelt in Utrecht en daar over een fraai denksportcentrum beschikt, bijna 120.000 leden telt. Bridge, de elfde teamsport van Nederland, heeft echter een stoffig imago. De Wijs weet dat en koestert elke blijk van waardering. Zoals van de Doornse Hockeyclub waar hij en zijn vrouw Marscha als vrijwilliger actief zijn en zijn kinderen in een jeugdelftal spelen. Op de website van de vereniging stond een welgemeende felicitatie ‘voor deze fantastische prestatie’.Want het waren twee zware weken geweest, een slijtageslag die Simon de Wijs met zijn partner Bauke Muller, Sjoert Brink-Bas Drijver en Bob Drijver-Bart Nab op de World Bridge Games hadden moeten overleven. ‘Geestelijk is het een enorme opgave. Je concentratie mag geen moment verslappen.’

Ook al krijgt hij dan geen vette bonus van de bridgebond, financieel zal de wereldtitel De Wijs geen windeieren leggen. Als profbridger toert hij de hele wereld over. De belangrijkste toernooien zijn in de VS.

Gefortuneerde Amerikanen huren topbridgers in en hopen met hun team zo ver mogelijk te reiken. Aangezien Amerikanen sterk prestatiegericht zijn, en dus dol op titels, zal het mondiale goud de marktwaarde van De Wijs ongetwijfeld positief beïnvloeden. Daarom was de Doornaar ook zo verheugd dat vorig jaar enkele topbridgers werden ontmaskerd als valsspelers. Vooral het bedrog van de nummers een en twee van de wereld, de Italianen Fantoni en Nunes die uitkwamen voor Monaco, veroorzaakte een wereldwijde schok. Ook al waren er reeds geruime tijd verdenkingen tegen het duo.De Wijs: ‘De statistieken zijn een belangrijke indicatie. Topspelers wijken wel eens af van de logische speelwijze maar te veel acties tegen de kansberekening in zullen altijd tot argwaan leiden.’ De jacht op fraudeurs beleefde een doorbraak dankzij het plaatsen van videobeelden van grote toernooien op Youtube. Duizenden bridgers over de hele wereld konden het gedrag van topspelers bestuderen. Zoals Maaijke Mevius, die in Utrecht radioastronomie gestudeerd had. De Groningse moeder, dagelijks bezig met de correlatie tussen data, ontdekte een patroon dat tot de ‘aanhouding’ van de twee Italianen leidde. Ze zijn inmiddels voor vijf jaar geschorst.

Uitnodigingen voor het openen van winkels, platenzaken of bloemisterijen zijn niet binnengestroomd in huize De Wijs. En ook de reclamewereld heeft hem nog niet ontdekt. Vijf jaar geleden leverde zijn eerste wereldtitel Simon de Wijs een nominatie op voor de verkiezing van sportman van het jaar in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij werd het niet. Good-old Aart Stigter, intussen afgedaald naar de rijen der veteranen, werd beloond voor zijn nationale titel bij de senioren. De immer sportieve hardloper was er zelf ook verbaasd over: die titel had toch naar de wereldkampioen moeten gaan?

Misschien verleidt zijn tweede wereldtitel de jury tot een nieuwe nominatie. De vrijwel altijd goedgehumeurde De Wijs zal ongetwijfeld beleefd opdraven. Als hij tenminste in het land is. Momenteel speelt de Doornaar in Moskou in de Premier League, een lucratief klusje voor een Russisch team. Het paar De Wijs-Muller (dat ooit het kunstmatige biedsysteem Tarzan ontwikkelde, ziet u de woordgrap?) steekt daar met kop en schouders boven de rest van het veld uit. Daarna reizen de twee door naar China, en niet voor monopolygeld. Het leven van een profbridger is zo slecht nog niet.

Vorige
Vorige

‘Blauwdruk voor succes bestaat niet’

Volgende
Volgende

'Je moet leren jezelf pijn te doen'