Innerlijke rust centraal op Martial Arts Festival
Op het Martial Arts Festival in Utrecht waren in totaal 16 verenigingen vertegenwoordigd. Ze varieerden van het bekende thaiboksen tot meer onbekende varianten binnen de Martial Arts zoals satria nusantara. Ze lieten op het festival de diversiteit zien van de sport die er voor buitenstaanders soms imponerend of zelfs wat gewelddadig uit kan zien.Een rondgang over het festival leert wat anders: bij de deelnemers overheerst juist het gevoel van innerlijke rust en kracht. Deze innerlijke rust lijkt de gemene deler bij de diverse sporten op het Martial Arts Festival.Koen van Es (25) is verenigingsondersteuner bij de Vereniging Sport Utrecht (VSU). Zelf heeft hij nooit aan Martial Arts gedaan, maar in zijn werk ondersteunt hij de bijna 90 Utrechtse Martial Arts verenigingen. De verenigingen variëren in grootte van vijftien tot honderden leden. Sporten als judo en karate zijn bekend en populair. Er zijn echter ook veel kleine verenigingen, die misschien maar 15 leden hebben. Van Es ziet een aantal overeenkomsten tussen de sporten: ‘Het zijn vecht- en zelfverdedigingssporten. Innerlijke rust en meditatie spelen vaak een belangrijke rol.’Arne Maier (39) bevestigt het belang van de innerlijke rust voor hem persoonlijk: ‘Iaido draait om controle en omgaan met een echt zwaard. Het is een rustmoment voor mij, waarop ik tevens mijn lichaam kan trainen. Het is een vorm van meditatie.’ ZelfontplooiingMaier kwam in contact met iaido door zijn interesse in Japan en nadat hij een Japans zwaard had aangeschaft. Dat is inmiddels 11 jaar geleden. Eigenlijk ziet hij iaido niet echt als sport: ‘Het is meer een kunstvorm en kampioenschappen zijn testmomenten voor jezelf. Niet de competitie met een ander maar zelfontplooiing staan centraal.’ De nadruk op zelfontplooiing is volgens Jacqueline Janssens (51) echter niet voor iedereen even makkelijk: ‘Veel vrouwen voelen zich niet zo op hun gemak als zij tussen de mannen sporten, ze worden geremd.’ Daarom begon Janssens een speciale thaiboks school voor vrouwen, Fighting4Power. ‘We werken aan conditie en technieken. De sport draait uiteindelijk om innerlijke kracht,’ aldus Janssens.Hoewel veel sporten uit het oosten komen geldt dat niet voor alle disciplines. Van Es: ‘De sport is heel divers. Sommige sporten hebben hun grondslag in Azië terwijl een vereniging als Zwaard & Steen teruggrijpt op middeleeuwse Europese technieken.’ Naast iaido is satria nusantara één van de sporten met een Aziatische achtergrond. De sport bestaat pas sinds de jaren 80. De grondlegger van de sport is zelfs nog in leven: H. Maryanto.
‘Satria nusantara staat in het teken van concentratie, ademhaling en beweging’
Archie Bruinier (64) is één van de leden van de Utrechtse vereniging en hij vertelt vol enthousiasme over de sport en zijn grondlegger: ‘Satria nusantara staat in het teken van concentratie, ademhaling en beweging. Dit beïnvloedt je zes zintuigen. Grondlegger Maryanto onderbouwde de sport wetenschappelijk. Voor die tijd werd het echter in Indonesië al veel beoefend in gesloten kring. Maryanto zorgde voor een rationele onderbouwing bij de traditie.’
Bruinier ziet in Oties Latumaerissa (82) het levende bewijs hoe gezond de sport voor je is. Latumaerissa beoefent de sport al sinds 1991 en speelde een belangrijke rol in de verspreiding in Nederland. Hij is inmiddels 82, gebruikt geen medicijnen en heeft veel energie. Bruinier: ‘Als ik moet rennen voor de bus merk ik ineens dat mijn conditie erg goed is door deze sport. Ook als iemand ruzie zoekt, merk ik dat ik heel sterk in mijn schoenen sta. Dit komt door de juiste ademhaling en je lichaamshouding.’ Samenwerking De leden van satria nusantara en de andere verenigingen zijn zonder meer enthousiast over hun sport. De vraag is echter of ook buitenstaanders bekend zijn met de verschillende Martial Arts sporten, gezien het kleine aantal leden van sommige verenigingen. Gehoopt wordt dan ook dat het festival voor meer bekendheid zorgt. Van Es: ‘Het doel van het festival is meer bekendheid en meer leden werven voor de verenigingen, het presenteren van de diverse sporten aan elkaar en aan de achterban en het vormen van een stevig Martial Arts netwerk.’Dat laatste kan onder andere van pas komen in de wens van verschillende verenigingen voor een gezamenlijke dojo, een accommodatie waarin meerdere verenigingen les kunnen geven. Van Es: ‘Veel verenigingen zitten in de knel met de ruimte en geven les in kleine gymzaaltjes. Als je gezamenlijk optrekt, heb je meer slagkracht richting de politiek.’Sommige verenigingen hebben al een samenwerking als het gaat om de accommodatie. Janssens van Fighting4Power vertelt bijvoorbeeld over haar samenwerking met Taekrosa, PM Dance en Klarita Fit op hun locatie in Kanaleneiland. Op het festival kwamen volgens Van Es zo’n 200 mensen af. Een mooie opkomst voor de tweede editie. ‘Veel bezoekers hadden al banden met de verenigingen, maar de mensen die er waren, waren oprecht geïnteresseerd,’ aldus Maier. De interesse was ook te zien aan de goedlopende workshops en demonstraties, waarbij nieuwe leden konden kennismaken met de sporten.