Mannen en vrouwen UZSC op koers voor landstitel

Eerder hadden de vrouwen de eerste schifting overleefd door het Nijverdalse het Ravijn twee maal te verslaan, 9-6 en 9-7. Het Goudse Donk, dat tweede was geworden in de reguliere competitie, een plaats boven UZSC, was de tegenstander in de halve finale. UZSC had Donk eerder al gedeclasseerd in de bekerfinale, met 17 tegen 5.Ook nu boekte UZSC weer een prima resultaat in de eerste wedstrijd door in Gouda met 12-7 te winnen. Na twee periodes keken de Utrechtsen nog tegen een achterstand aan van 5-3, maar daarna ging het los. De 3e periode werd met maar liefst 6-2 gewonnen en in de vierde periode deed UZSC het nog dunnetjes over, 3-0.De return in Utrecht liep uit op een deceptie. Na drie periodes was er nog maar vijf keer gescoord, 2-3 voor Donk. In de laatste periode brak de hel los. Binnen 3 minuten werd er zes keer gescoord en leidde UZSC met 6-5. Donk kwam spoedig langszij en dertig seconden voor het einde viel de beslissing: 6-7 voor Donk.Een derde wedstrijd moest de beslissing brengen. Omdat Donk boven UZSC was geëindigd in de competitie, vond die wedstrijd zondag plaats in Gouda. Hoewel thuisvoordeel doorgaans een voordeel is in de sport, gold dat niet in de strijd tussen Utrecht en Gouda. Van een thriller was geen sprake. Het Goudse Groenhovenbad bracht geen bovenaardse krachten bij de thuisploeg los. Want het waren opnieuw de gasten die met de overwinning aan de haal gingen.UZSC kwam met 0-3 voor en de Goudsen kwamen nooit meer dichtbij. Drie van de vier periodes eindigden in Utrechts voordeel (0-2, 3-3, 1-3, 1-2), einduitslag 5-10. Doelpuntenmakers UZSC: Dagmar Genee 3, Sonja Schröder 3, Leonie van de Molen 2, Kiki Geserick en Emma van Rossum.UZSC kwalificeerde zich daarmee voor de finale om het landskampioenschap. En dat gebeurt niet tegen de regerend landskampioen ZVL, dat ook de reguliere competitie won. Polar Bears, vierde in de competitie, won verassend twee maal: 7-9 uit in Leiden en 11-10 thuis in Ede. Een regelrechte stunt, ZVL, Donk en UZSC hadden de competitie geregeerd en het lag dan ook in de verwachting dat de kampioen uit deze drie clubs voort zou komen. En dat kan nog steeds, want UZSC speelt als enige van het drietal in de finale.

Waakzaamheid blijft echter geboden tegen de Berinnen, die in 2010 voor het laatst landskampioen werden. Aan UZSC de schone taak dit zo te houden en zich voor de eerste keer in de clubgeschiedenis tot landskampioen te kronen.

Mannen moeizaamDe UZSC-mannen speelden dit weekend hun kwart finalewedstrijden tegen Polar Bears. De regerend landskampioen uit Utrecht had de Edenaren in maart reeds verslagen in de bekerfinale. In de eerste ontmoeting gebeurde dat weer, zij het nipt. Halverwege leidden de IJsberen zelfs nog met 3-1. In het derde kwart stelde UZSC orde op zaken: 5-1. Daarmee kwam de stand op 6-4 in het voordeel van Utrecht.Het laatste kwart was weer een prooi voor Ede: 2-3, waardoor UZSC uiteindelijk met een benauwde 8-7 einduitslag kwam boven drijven. Zaterdagavond volgde een spannende return in Ede. De nummer acht van de competitie nam in het eerste kwart een voorsprong van 4-2, die in de tweede periode werd geneutraliseerd door UZSC, 1-3. In de laatste twee delen scoorden beide ploegen nog een keer: 7-7.Strafworpen moesten de beslissing brengen. UZSC nam ze beter en voorkwam daarmee een derde, beslissende wedstrijd. De tegenstander in de halve finale is De Zijl Zwemsport uit Leiden dat ZPB uit Barendrecht in twee wedstrijden aan de zegekar bond, 13-11 en 8-7. Zijlcoach Ron van der Harst keek alvast vooruit naar de halve finale. ‘We hebben de tweede helft van de competitie een keer van UZSC gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. Dat biedt voldoende perspectief.’

UZSC is gewaarschuwd.

ProgrammaZowel de mannen (halve finale) als vrouwen (finale) spelen hun eerstkomende wedstrijd in de play-off komende vrijdag 28 april thuis in zwembad de Krommerijn.