Matthijs de Ligt van het dorp Abcoude naar metropool Turijn

Het is een, ietwat ingekorte, passage uit Matthijs de Ligt, van FC Abcoude naar Ajax, Oranje en Juventus. Een biografie over een pas 21-jarige profvoetballer lijkt wat overdreven. De Ligt heeft immers nog een hele carrière voor zich. Toch is hij niet zomaar een profvoetballer. Hij is de jongste die het Nederlands elftal haalt sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij is allerjongste ooit in een Europese finale. En hij is de duurste verdediger uit de geschiedenis van het Italiaanse clubvoetbal.

De biografie is voor een belangrijk deel een beschrijving van de Europese zegereeks van Ajax onder trainer Erik ten Hag. Of eigenlijk een beschrijving van het Nederlandse voetbal want ook bij de interlands die De Ligt speelde wordt uitgebreid stilgestaan. De twee auteurs, de Italiaanse sportjournalist Luca Caioli en Edwin Krijgsman – schrijver van Ben ik nou zo slim. De taal van Van Gaal – hebben wel wat aardige anekdotes opgeduikeld. Zo vertelt Matthijs dat zijn zusje Fleur met wie en hij en zijn broer Wouter vaak voetbalden, van hen drieën het meeste talent had. 

Tennis en hockey

De verdediger begon overigens relatief laat met voetbal. Hij speelde eerst tennis en hockey voordat hij vanaf zijn zesde met het lederen monster in de weer ging. Bij FC Abcoude zet hij zijn eerste stappen op een voetbalveld. Van de dorpsclub is het nog een slordige acht kilometer naar de Arena, de voetbaltempel die al snel lonkt.Aardig zijn de herinneringen van enkele leraren uit het basisonderwijs die de jonge Matthijs in hun klas hadden. Een verlegen jongetje, maar vooral erg nuchter. En ook al op jonge leeftijd gedreven en zelfstandig. Een karaktertrek die ook later zal terugkeren. Telkens weer wordt De Ligt geroemd om zijn, hoe jong ook, volwassen houding. Het is een van de redenen waarom Ten Hag hem tot aanvoerder bombardeert.Met zijn ontwikkeling gaat het heel voorspoedig. Hij wordt op zijn negende gescout door Ajax, is vaak de jongste in een jeugdelftal maar valt toch in positieve zin op. Hij scoort bij zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Uiteraard met zijn hoofd, want met zijn kopkracht zal hij grote furore verwerven. 

Voor de leeuwen

Maar het is niet louter een successtory. Bij zijn debuut in Oranje op 17-jarige leeftijd blundert De Ligt. Tegen Bulgarije is hij volgens menigeen voor de leeuwen geworpen door bondscoach Danny Blind die na de 2-0 nederlaag zijn biezen kan pakken. De jonge verdediger krijgt steun van de toenmalige Ajax-trainer Peter Bosz. ‘We hebben allemaal deze fouten gemaakt,’ zegt Bosz, ‘de een op zijn zeventiende, de ander toen hij twintig was. De vraag is, hoe ga je daarmee om. Dat doet hij heel goed.’ Het zal hem van pas komen bij zijn transfer op 19-jarige leeftijd voor 75 miljoen euro naar Juventus, waar De Ligt het aanvankelijk moeilijk heeft en afgebrand wordt in de Italiaanse pers na enkele discutabele handsballen.De auteurs schromen niet in te gaan op een gebeurtenis die diepe indruk maakt op de jonge voetbalprof. En niet alleen op die van hem, ook op die van generatiegenoten. Op trainingskamp in Oostenrijk krijgt Abdelhak Nouri een hartstilstand. Doordat hij pas in een laat stadium gereanimeerd wordt loopt hij ernstige schade op. De Ligt heeft met ‘Appie’ jaren in de jeugdopleiding van de Amsterdamse club gezeten. Het drama zorgt voor grote verslagenheid.De biografie kent een open einde. Want de beroemdste zoon van Abcoude zal – hersteld van een zware knieblessure – ongetwijfeld nog van zich doen spreken op het wereldtoneel.  Oh ja, het grote Real Madrid werd in 2019 door een piepjong Ajax uitgeschakeld.

Matthijs de Ligt

Auteurs: Luca Caioli en Edwin KrijgsmanUitgever: Thomas RapPaperback,  264 pagina´s, 19,99 euro.

Vorige
Vorige

Spectaculaire prestaties bij eerste Europese Cup ijsklimmen

Volgende
Volgende

Nick Venema is het nog niet verleerd