Nederlandse waterpolosters verliezen tussenfinale thriller met staartje

ProtestDe wedstrijd krijgt nog een staartje. Coach Arno Havenga diende een protest in tegen een time out van Rusland dat te laat zou zijn aangevraagd. Nederland was in balbezit toen de Russen een time-out aanvroegen en dat is volgens de spelregels niet toegestaan. Normaliter levert dit een penalty op voor de partij die balbezit had. Zo niet, dan moet de wedstrijd worden overgespeeld, vanaf het moment van overtreding. Tijdens de wedstrijd worden er videobeelden bij gepakt maar krijgt coach Havenga te horen dat die geen bewijskracht hebben. Na veel ophef besloot de arbitrage de Russische time-out toch toe te staan.De voorzitter van de Russische zwembond werd eerst geïnformeerd en maakt de dag na de wedstrijd bekend dat het protest officieel is afgewezen. Daarmee is de eis de wedstrijd deels over te spelen niet gehonoreerd door de internationale zwembond FINA. De waterpolosters spelen nu nog WK-duels om de plekken 9 tot en met 12. Daarin is Nieuw-Zeeland maandag om 12.10 uur de eerste tegenstander.Technisch directeur André Cats van de Nederlandse zwembond onderzoekt nog of Nederland het hogerop kan zoeken. De wedstrijdNa de klinkende overwinningen op Frankrijk en Japan volgde een zure nederlaag tegen thuisland Hongarije waardoor de Nederlandse waterpolovrouwen een verplichte kruisfinale om plaatsing voor de kwartfinale af te dwingen. Tegenstander is de nummer 3 uit poule D en huidige nummer twee van de wereld, Rusland. Het is do or die voor de Nederlandse waterpolovrouwen.Binnen 30 seconden scoort Rusland 1-0. Nomi Stomphorst scoort snel de gelijkmaker, binnen de minuut. Een doelpuntenfestival? Rusland maakt weer 2-1. En 3-1. Opvallend is de ruimte die de Russische aanvallers krijgen. Kinderlijk eenvoudig combineert Rusland zich naar de 4-1. De rechtsbuiten kan rustig de hoek uitzoeken.Sabrina van der Sloot brengt Nederland naderbij door een benutte strafworp. Nederland mazzelt vervolgens als een Russische aanvalster weer compleet vrij ligt, een boogbal produceert, die echter voor de doellijn blijft liggen. Laura Aarts is halverwege Debby Willemsz komen vervangen op doel. Rusland geselt nog een keer het houtwerk, eindstand periode 1: 2-4. Nederland zal beter moeten als het wil mee blijven doen om de medailles. Periode 2Rusland komt vlammend uit de startblokken: 5-2. En het wordt 6-2. Nederland dreigt afgedroogd te worden door de bronzen medaillewinnaar van Rio. Na een uitsluiting aan Russische kant scoort Vivian Sevenich de 3-6. Het is zaak dat de Russen even niet scoren. De Nederlandse verdediging is in 10 minuten al 6 keer gepasseerd. Aarts geeft het goede voorbeeld door een boogbal van een Russische uit het doel te tikken. Havenga pakt een time out en vuurt de speelsters aan. Maud Megens wordt uitgesloten en de Russische dames profiteren direct: 3-7. Een afstraffing dreigt.Nomi Stomphorst profiteert van een vrouwmeersituatie, 4-7. De doelpunten vallen als rijpe appelen van de boom. Sabrina van der Sloot scoort fraai uit een counter, Nederland staat nu nog maar twee doelpunten achter. Rusland krijgt weer een vrouwmeer maar komt niet meer langs de imposante Aarts. Die pakt ook nog een backhandshot van dichtbij en bewijst haar waarde. Lieke Klaassen maakt de aansluitingstreffer, nog maar een goal verschil. 6-7. Aarts maakt weer een prima redding via de lat. De tweede helft van de tweede periode is de doelpuntenproductie van de Russen opgedroogd. Hoopvol. Derde periodeNederland komt gelijk langszij door een goal van Nomi Stomphorst. Is dit de ommekeer? Van 7-3 naar 7-7, Nederland is terug. Utrechtse Dagmar Genee zet Nederland voor het eerst op voorsprong. Maar Rusland slaat terug na een lange doelpuntendroogte, 8-8. De prima acterende Russische keepster pakt vervolgens twee schoten van Nederland. Het is kennelijk gedaan met de rijpe appelen. De luide aanwijzingen van goalie Aarts schallen door het driekwart gevulde stadion. Het is duidelijk, de wedstrijd gaat naar de ontknoping. Time-outDan wordt het spel ineens gestopt. Scheidsrechters overleggen, minutenlang. De organisatie start een onheilspellende muziek, om de spanning op te voeren. Oranjecoach Havenga gaat verhaal halen. De kwestie is dat de Russische coach een time out zou hebben aangevraagd, terwijl Nederland de bal had. Dat zou onreglementair zijn en normaliter tot een penalty leiden. De scheidsrechter gaat nog eens uitgebreid in conclaaf met de man-van-de-time-outs, maar besluit tot time out voor Rusland, geen strafworp voor Oranje.Havenga is furieus en zal later protest aantekenen. Het blijkt een kantelpunt in de wedstrijd. Oranje is niet scherp genoeg. Een rommelige fase volgt en de Russen komen weer op voorsprong 9-8. Een backhandshot van Nederland mislukt en Rusland loopt weer uit, 10-8. Met nog 30 seconden op de klok pakt Havenga een time out. Duidelijk met het doel de 9-10 te maken. Een tip-in van Klaassen mislukt en het blijft 8-10. Nederland moet in de vierde periode een huzarenstuk uithalen. Periode 4De laatste van Nederland in dit toernooi of de brug naar glorie? De Nederlandse spelers pakken de bal bij het begin. Dagmar Genee schiet van grote afstand maar daar verras je deze uitstekende Russische goalie niet mee. Megens wordt onregelmatig gestuit en Lieke Klaassens scoort uit een strafworp.Met nog 5 minuten op de klok is het 9-10. Nijhuis maakt een overtreding en Rusland profiteert, 9-11. Nog 4 minuten op de klok. Het wordt penibel. De Russische keepster pakt weer een schot van Dagmar Genee maar het is Maud Megens die even later afdrukt, 10-11.3 minuten op de klok. Nu mag Rusland niet meer scoren en ja hoor, Aarts redt uitstekend op een Russische vuurpijl. Captain Smit schiet taterend tegen de onderkant van de lat. Nog anderhalve minuut te spelen.Met nog 1 minuut 19 op de klok volgt een time out. De spanning is om te snijden. Aarts redt weer eens na een vrouwmeersituatie. Rusland krijgt weer balbezit, een halve minuut op de klok. Havenga pakt een time out. Het is nu of nooit. Nederland heeft een vrouwmeer. Laatste aanval. Oranje treuzelt en uiteindelijk schiet Klaassen van ver over.10-11 verlies. Een deceptie. Nederland ligt eruit. Nederland liep de eerste anderhalve periode achter de feiten aan, komt kinderlijk eenvoudig met 7-3 achter. Dan gaat vervolgens de deur achterin op slot na het inbrengen van Laura Aarts en begint Nederland aan een prima inhaalrace. Tot aan de omstreden time out van de Russische coach. Nederland is niet scherp meer, Rusland scoort en gooit vervolgens de wedstrijd in het slot. Een strijd om de negende plaats resteert. NadienNa de wedstrijd was Lieke Klaassen reëel: "We begonnen heel slecht, kwamen met 7-3 achter. Dat mag niet. We hebben het vanaf het begin uit handen gegeven. We lieten de mensen schieten die niet mochten schieten. We hadden een mooie remonte naar 8-8. Toen kregen we het incident van de Russische coach met zijn time out. Dat levert normaliter een strafworp op voor ons. Uiteindelijk besloot de scheidsrechter dat dat niet zo was. Dat is misschien een kantelpunt geweest. Daarna pakten we het niet goed op.Ik kijk terug op een goed toernooi. Iedereen speelde goed alleen we waren niet super. Als je dan Hongarije en Rusland loot dan is het risico van verliezen gewoon aanwezig. Nu moeten we maandag spelen voor plaats 9." TeamUZSC’er Dagmar Genee keek terug. “Het begin was heel slecht. Dan loop je de hele wedstrijd achter de feiten aan. Elke bal vloog erin. Laura Aarts kwam erin en hield menig bal tegen, bij haar zijn er maar 4 ballen ingegaan. We komen wel terug tot 8-8, maar het was niet voldoende’.Laura Aarts, uitblinkster in de goal, vocht tegen de tranen voor de microfoon. ‘Een enorme teleurstelling. Het was een hele moeilijke wedstrijd. In het begin liepen we achter de feiten aan. Toen hebben we ons heel boos gemaakt en kwamen we terug. Maar we kregen de wedstrijd maar niet aan het kantelen. Terugkijkend denk ik dat we als team iets te veel fouten gemaakt als team. Aan de beleving lag het niet.Over haar reserverol achter Debby Willemsz: Debby is gewoon een topkeeper. We hebben een faire concurrentie. Arno bepaalt wie er het fitste is. Het is een luxe die we hebben. Geen hard feelings, we doen het met elkaar’.