Ritwinst in Giro slagroom op de taart voor Jos van Emden

Tot vandaag.

"Wat zou het mooi zijn wanneer ik als winnaar van de tijdrit naast Tom Dumoulin als eindwinnaar op het podium mag staan"

verzuchtte de renner van LottoNL-Jumbo tijdens de live-uitzending van Eurosport. Die droom kwam uit.De tijd van de 32-jarige Van Emden, 33.08 minuten over 29,3 kilometer van Monza naar finishplaats Milaan, bleef onbedreigd. Zelfs de ontketende Dumoulin kwam niet echt in de buurt en moest vijftien seconden prijsgeven. Maar voor Dumoulin was er een belangrijker doel en wel de roze trui.In die missie slaagde de Limburger. Voor het eerst werd een Nederlander winnaar van de Ronde van Italië, een van de drie grote wielerronden. Ritwinnaars waren er in het verleden wel geweest zoals Utrechter Michel Stolker in 1956.Van Emden die elk jaar graag de kleuren van De Volharding wil verdedigen tijdens het clubkampioenschap ploegentijdrit, was na afloop overmand door emoties. Hij liet zijn tranen de vrije loop. ‘Ik ben zo emotioneel. Dit is een mooie dag voor het Nederlandse wielrennen. Tom wint, ik win. Ongelooflijk.'