RTO Utrecht behoudt bijdrage van NOC*NSF

De bijdrage van NOC*NSF aan het RTO Utrecht ging van 33.000 naar 36.000 euro. Daarmee is het RTO Utrecht veruit de kleinste in het land, dat in totaal zeven van die Regionale Topsport Organisaties telt die gezamenlijk 580.000 euro ontvangen.

'Het positieve is dat we kunnen doorgaan met ons werk,' aldus Schapendonk. Dat was onzeker, omdat NOC*NSF de afgelopen vier jaar het budget voor de topsport steeds moest terugschroeven door tegenvallende opbrengsten uit de Lotto.

Enkele weken geleden maakte minster Schippers van sport bekend het topsportbudget structureel te verhogen met tien miljoen euro. Schapendonk: 'Tot dat nieuws bekend werd, waren we bang dat Utrecht minder geld zouden krijgen. Dan zouden we echt een pas op de plaats hebben moeten maken.'Twee weken geleden meldde de Utrechtse Sportkrant al dat de gemeentelijke bijdrage aan de RTO vanaf 1 januari met 50.000 euro wordt gekort (klik hier voor het betreffende artikel). Dat zal vooral gevolgen hebben voor het Sporttalentenfonds, waaruit jong talent tot nog toe jaarlijks een klein bedrag ontvingen ter ondersteuning van bijvoorbeeld trainingsstages of medische keuringen.

De RTO Utrecht is ondergebracht bij de VSU en ondersteunt vooral jonge sporttalenten in de provincie Utrecht. Het gaat daarbij om thema's als huisvesting, voeding, dopingvrije sport, onderwijs en lifestyle.

Met het doorgaan van het werk bedoelt  Schapendonk onder meer op het naar een hoger plan tillen van de RTC's in Utrecht (schaatsen, basketbal, roeien en klimmen) en het verbeteren van de zogenoemde instroomprogramma's voor jong sporttalent. 'Bovendien kunnen we verder met het ondersteunen van het initiatief voor het Utrecht Talent Centre.'In dat UTC werken clubs als UZSC, Kampong, FC Utrecht, Top Judo Utrecht en Hellas samen met de UU, HvU en het Science Park. Die sportclubs willen hun krachten bundelen om gezamenlijk oplossingen te vinden bij de vele vragen waar ze tegen aan lopen bij de organisatie van topsport.

Het beste nieuws voor de topsport in Utrecht van afgelopen maandag was het extra geld voor het NTC Waterpolo. De trainingen vinden weliswaar plaats in het zwembad op het KNVB-centrum in Zeist, het NTC wordt (financieel) ondersteund door de gemeente Utrecht en het RTO Utrecht. Vooral voor de mannenploeg was dat goed nieuws.

In de afgelopen jaren moest het team het zonder steun vanuit NOC*NSF doen en geraakte nog bijna in Rio de Janeiro. Op weg naar Tokio 2020 is er een jaarlijkse bijdrage van 345.000 euro. Dat geld wordt vooral ingezet voor stages, deelname aan sterk bezette toernooien en jeugdopleiding.In de afgelopen vier jaar was de RTO Utrecht al betrokken bij de ondersteuning van de vrouwenploeg van Arno Havenga. Of en hoe die steun nu ook zal worden verleend aan de mannenploeg is nog onduidelijk. 


Wil je dit artikel nog eens rustig op papier nalezen of delen met collega's, familie, vrienden, kennissen en buren? Bestel deze editie!  

Vorige
Vorige

De olympische droom van Rison

Volgende
Volgende

Hardlopen gekoppeld aan een goed doel