Sportrecept: Rode bietensoep (borsjt)
Zo rond het begin van de nieuwe maand stelt voedingsdeskundige Carlien Harms een gezonde sportmaaltijd voor usamen.BereidingswijzeDoe het water met het bouillonblokje in een pan en voeg de biet, de ui, het worteltje en de bleekselderij toe. Kook het geheel gedurende 10 minuten. Maak de soep glad met de staafmixer of één van de andere bovengenoemde apparaten of wrijf de soep door een zeef. Breng de soep op smaak met het zout en de peper. Doe de soep in een diep bord, voeg de hamblokjes toe en schep een lepel zure room erop. Bestrooi met de dille en de peterselie. Besmeer de pistolets dun met de halvarine en serveer deze bij de soep.Voorbereidingstijd5 minutenBereidingstijd15 minutenVariatietips- Vervang de gekookte ham door rauwe ham in reepjes.- Vervang de pistolets door roggebrood.VoedingswaardeEnergie: 749 kcal / 3151 kJKoolhydraten: 95 gramVetten: 26 gramEiwitten: 35 gramEtenswaardigheden- Borsjt is een gerecht oorspronkelijk uit Rusland. Er zijn vele variaties van bekend, de dille en de zure room horen er echter altijd in thuis.- Dille is oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Europa. Het heeft sprietig groen blad en smaakt licht naar anijs. Dille dient niet lang meegekookt te worden omdat het dan zijn fijne smaak verliest. www.carlienharms.nl