Strijdend FC Utrecht toch nog Europa in

En dat was genoeg om terugwedstrijd van play-off-finale tegenstander AZ groggy te spelen. Na de 3-0 nederlaag van donderdag in Alkmaar leek plaatsing voor de mannen van coach Erik ten Hag ver weg. Maar in eigen huis veerde FC Utrecht op. Het tergde AZ, ging tot op het randje en poetste door treffers van Willem Janssen (15e minuut), Sébastien Haller (28e) de nederlaag halverwege al bijna weg: 2-0.Ook na rust overheerste FC Utrecht dat in 82e minuut op 3-0 kwam door Gyrano Kerk. Een kwartier daarvoor had Luckassen rood gekregen voor een overtreding op diezelfde Kerk; ook AZ-speerpunt Wout Weghorst had zich al met een blessure moeten laten vervangen.De naar Eintracht Frankfurt vertrekkende Haller had zelfs de 4-0 op zijn schoen, maar faalde in de slotminuut in zijn specialiteit, vanaf de penaltystip. Nadat de verlenging geen winnaar aanwees, moesten strafschoppen uitkomst brengen. Doelman David Jensen – stopte een inzet – en invaller Nacer Barazite – benutte de beslissende strafschop – werden de helden.FC Utrecht – dat als 4e het seizoen beëindigde – moet nu op 13 en 20 juli aantreden voor de tweede voorronde Europa League. Daarvoor wordt op 16 juni geloot. Het thuisduel in die kwalificatiereeks wordt gespeeld in Waalwijk, vanwege het EK vrouwen dat onder meer in de verhuurde Galgenwaard wordt gehouden. De eventuele derde (27 juli en 3 augustus) kwalificatieronde kan wel weer in Galgenwaard worden gespeeld.