Topbiljart weer terug in de regio

Kopman Van Bracht  werd in 1982 wereldkampioen driebanden in het Columbiaanse  Guayaquil en trok na zijn titel  drommen biljartliefhebbers naar de Croeselaan. Van Bracht speelde 12 jaar voor PDS en schonk in die periode de stad Utrecht vier jaar achtereen met zijn team een landskampioenschap.Omdat Van der Wurf toen al een  ambitieus man was versterkte hij het team met onder meer Raymond  Ceulemans, die na één jaar het team alweer verliet omdat er in Rotterdam  meer guldens klaarlagen. Maar Kurt  Ceulemans, zoon van ‘oude Ceul’,  hield het liefst 20 jaar vol bij PDS en  een andere Belg, Polleke Stroobants,  veertien jaar. Nationale topper Christ van der Smissen completeerde ruim  11 jaar het team.  ‘Ja, ik was klaarblijkelijk een prettige baas,’ zegt Van der Wurf.

‘De topspelers kwamen bij mij  niet voor het geld, maar voor de  gezelligheid. Bij mij werd na de  wedstrijden, ongeacht het resultaat,  altijd gezamenlijk een hapje gegeten  en met name de Belgen vonden dat  prachtig.’

Voor kortere periodes maakten ook  de Utrechtse spelers Jack van der Pijl en Dick van Uum jr. deel uit van het team. ‘In die tijd leefde de sport  enorm in de stad. We hadden niet  alleen een vol huis met publiek bij  thuiswedstrijden, ook Studio Sport  en RTV Utrecht gaven regelmatig  acte de présence en het zelfstandige Utrechts Nieuwsblad had zelfs een speciale biljartmedewerker.’In 2001 verkocht Van der Wurf  Palais des Sports en zocht een nieuw onderkomen in Utrecht. Hij sloot een overeenkomst met wijlen Theo van Uum, toenmalig eigenaar van biljartcentrum De Windhoek, en speelde daar tot 2013 onder de naam De Windhoek mee in de middenmoot van de eredivisie. Even probeerde Van der Wurf nog een greep te doen naar de play-offs om het kampioenschap door het Belgische fenomeen Eddy Merckx (geen familie van, red.) over te halen naar Utrecht te komen, maar al snel gaf de biljartgoeroe weer de voorkeur aan de gezelligheid met een team zonder topspelers.Het onderhouden van een eredivisieteam kost natuurlijk geld en begin 2013 kreeg van der Wurf een aantrekkelijke aanbieding van een speellokaal in Roosendaal. Aangezien Van der Wurf licentiehouder is, kan hij bepalen waar er gespeeld wordt, hoe de samenstelling van het team is en wat de condities zijn. Van der Wurf  tekende een overeenkomst voor drie jaar en speelde met wisselend succes onder de naam De Distel. WijkNa drie jaar vond Van der Wurf het welletjes in Brabant en wilde terugkeren naar Utrecht. Hij wijzigde zijn formatie in louter Nederlanders met Raymond Burgman, Dave Christiani, John Tijssens, die zijn 15e seizoen speelt bij Van der Wurf, en Henk Habraken. Van der Wurf valt zelf af en toe in als reserve, maar heeft tevens een ‘joker’ achter de hand. Voor vijf thuiswedstrijden is namelijk de Duitse topspeler Martin Horn aangetrokken.Op papier was het een sterke formatie die aanvankelijk weer voor een aantal jaren in biljartcentrum De Windhoek zou gaan spelen, maar op het laatste moment kwam er een kink in de kabel. Een misverstand met de lokaaleigenaar noopte Van der Wurf zijn team elders onder te brengen. Dat werd wijkcentrum Het Schuurtje in Maarssenbroek, onder de naam van de nieuwe hoofdsponsor Eureka Billard.

‘En daar heb ik nog geen seconde spijt van’, erkent de inwoner van De Meern. ‘Het materiaal is prima en de uitbaters Ton en Tonny van Hal, samen met hun charmante dochter Sharona, zorgen voor een perfecte biljartentourage’, aldus Van der Wurf.

Het team van Eureka Billard staat na zeven speelronden met elf punten alleen aan kop. De resultaten zijn te volgen op www.biljartpoint.nl onder de kop Buffalo Divisie. De eerstvolgende thuiswedstrijd is zondag 6 november tegen Oosterhout met kopman Frans van Kuijk.De locatie: Wijkcentrum 't Schuurtje, Zwanenkamp 1301 in Maarssenbroek. Om 13.00 uur is de afstoot. 

Vorige
Vorige

De inhaalslag van het Utrechtse judo

Volgende
Volgende

Een haptonoom zorgt voor geestelijke fitheid