U-Track, Altis en Phoenix presteren goed op eerste dag NK Atletiek

Nkanga behaalde in de series van de 100m een tijd van 11,05 en in de halve finale zelfs 11,00, goed voor een vijftiende plaats. Ook Justin Raijmakers wist zich voor de halve finale van de 100m te plaatsen. In de serie liep hij 11,29 waarmee hij de 18e plaats behaalde, in de halve finale kwam hij tot een tijd van 11,32 waarmee hij niet verder kwam dan de laatste plaats. Regiogenoten en concurrenten van Nkanga en Raijmakers in de series waren Marco Jansen (Phoenix, 29ste plaats: 11,57), Rafael Bouts (Phoenix, 33ste plaats: 11,73). De halve finale van de 100m, en later deze zaterdag ook de finale, werd gewonnen door de favoriet De meeste aandacht van de NK atletiek gaat traditiegetrouw naar de loopnummers, de sprint en de MiLa (middellange afstanden). Er waren echter ook opvallende prestaties van atleten uit de regio op de overige onderdelen te vermelden. Zo wist Samyre Wieles (Altis) zich met 1:03,96 te kwalificeren voor de finale van de 400m horden. De nummer een van vandaag, Silke Peeters, behaalde een tijd van 1:01,41. Ter vergelijking: Femke Bol liep op 19 augustus bij een Diamond League wedstrijd in het Hongaarse Székesfehérvár dezelfde afstand in 54,67. In juli liet de 20-jarige Amersfoortse nog een record op deze afstand noteren met 53,79. Het is nog steeds de snelste tijd op deze afstand, een die vandaag in Utrecht bij lange na niet behaald werd. Bol deed echter niet mee aan dit onderdeel, zij schreef zich in voor de 200m die morgen gelopen zal worden. De finale van de 400m horden staat zondag om 12.00u op het programma. Kogelslingeren, stoten en verspringenDaan Schade (Altis) slingerde 52,49 meter wat goed was voor een zevende plek, Patrick Zweekhorst (Triathlon) behaalde een elfde plek met 47,19 meter. Beiden verbeterden daarmee hun persoonlijk record met respectievelijk liefst zes meter en bijna twee meter.Jenny Nzounda (U-Track) behaalde een laatste plek op het onderdeel kogelstoten. Slechts twee van de zes pogingen werden geldig verklaard, haar beste afstand was 13,63 meter. Daarmee bleef ze ver achter bij de andere drie deelnemers. De nummer een van vandaag, Jessica Schilder, stootte 18,27 meter.Thierry Belt (Altis) sprong 6,93 meter ver en behaalde daarmee een elfde plek. Zijn clubgenoot Ton van Mameren wist zijn eigen record op de hinkstapsprong net niet te behalen en kwam tot 13,24 meter. Goed voor een achtste plaats. LooponderdelenIn de series van de 400 meter wisten de deelnemers uit de regio Utrecht niet in de top tien te eindigen. Nida Huijben (Phoenix) en Charlotte van Breukelen (Atverni) wisten hun PR's nog wel te verbeteren, maar kwamen niet verder dan een respectievelijke 13e en 17e plek. Manon Stringa (Atverni) kwam tot een 21ste plek met 1:04,31. Thijs Koers (Hellas) behaalde ook een 21ste plek met 51,08, ruim een seconde boven zijn PR.Hanad van Haren (U-Track) werd op deze afstand 24ste in een tijd van 2:00,64.Lysanne Wilkens (Phoenix) liep 4:32,21 op de 1500meter en kwalificeerde zich daarmee voor de finale die zondag om 14.05 gelopen wordt. Annemarie Slangewal (Phoenix) wist haar PR op de 800m ook niet te verbeteren, ze liep de afstand twee seconden langzamer in 2:09,32. Deze tijd was echter goed genoeg voor een uitstekende tweede plek, waarmee ze zich plaatste voor de finale van deze afstand die zondag om 15.55 afgewerkt wordt.Karin van Nieuwenhuijsen tenslotte, werd laatste op de langste afstand van de dag. Zij zette op de 5000m een tijd neer van 17:04,42, ruim boven haar PR. Programma zondagDit weekend verschijnen 597 deelnemers aan de start van de NK Atletiek. Zondag staan de finales van de meeste looponderdelen op het programma. De 200meter voor de vrouwen springt er uit omdat grote namen aan de start zullen verschijnen. Niet alleen doet Dafne Schippers een gooi naar de nationale titel op deze afstand, ook hordenspecialist Femke Bol, Lieke Klaver, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney zijn slechts enkele topnamen die in Utrecht gaan starten op deze afstand.