Utrechtse renners CS030 op weg naar WK in Italië (8)
Naast het trainen speelt voeding ook een belangrijke rol voor het leveren van prestaties op de fiets. Sterker nog; geen topprestatie zonder een goed voedingsschema. Wat houdt zo’n voedingsschema nou in?Volgens CGT-er Jelle Wijnja wordt uitgegaan van een aantal basisprincipes. ‘In aanloop naar het WK hebben we een vast eetpatroon ingebouwd waarin we zoveel mogelijk kiezen voor natuurlijke voeding zoals groenten en fruit. Het vaste eetpatroon zorgt voor voorspelbaarheid voor het lichaam en dit draagt bij aan een optimale fitheid. Het voordeel van deze voeding is dat het rijk is aan vezels, vitaminen en mineralen. Vezels zorgen ervoor dat voeding geleidelijk en beter wordt opgenomen. Zo voorkomen we after dinner dips, zijn we fitter en minder snel ziek. Ook herstellen we sneller na het fietsen, wat belangrijk is aangezien we het lichaam iedere dag een trainingsprikkel geven.’Joram Kolf adviseert enkele renners van het CGT over voeding. Via een app kan hij, op basis van persoonlijke data van de renner, een uitgekiend voedingsadvies geven. Hij licht toe: ‘De hoeveelheid voeding hangt af van de intensiteit en duur van een training. Tijdens een rustig duurritje haalt je lichaam veel energie uit de vetvoorraad en is 2 kcal voeding per uur per kg lichaamsgewicht voldoende. Dit zijn ongeveer twee bananen per uur, of een boterham met jam. Op volle snelheid kom je al snel uit op 8-10 kcal per uur, omdat het lichaam meer energie verstookt en deze energie niet uit de vetvoorraad gehaald kan worden. Tijdens een wedstrijd van 5 uur zit je zo op 50 bananen of 25 boterhammen jam of 1 kilo spaghetti!’ Geen croissantjesNatuurlijk is het niet mogelijk op de fiets 50 bananen naar binnen te werken. Dus zal er op de bewuste dag zo vroeg mogelijk begonnen worden met eten. Kolf: ‘Op de dag van het WK zal het CGT proberen te ontbijten zoals ze dit normaal ook doen voor een pittige training. Geen biefstuk of een licht Italiaans ontbijt met croissantjes, maar koolhydraatrijk voedsel. Ieder heeft zijn eigen favoriet: van havermout tot Fryske Sûkerbôle tot pannenkoeken, belegd met stroop of honing. Zo bouwt het lichaam een reserve op met snel toegankelijke suikers (de glycogeenvoorraad). Het stapelen van koolhydraten zorgt voor langdurige energie waardoor de renners pas na een uur koers hoeven te beginnen met eten. Handig, want het begin van de koers is altijd hectisch.’Indien je interesse hebt om testgebruiker te worden voor de app en voedingsadvies te ontvangen van Joram Kolf, stuur dan een mail naar joramkolf@gmail.com.