Wilco Kelderman begint met twijfels aan Ronde van Italië

Bijna twee weken geleden was Kelderman betrokken bij een massale valpartij in Luik-Bastenaken-Luik. Hij kwam er met wat kneuzingen vanaf, maar niet alles is volledig genezezen. Vooral zijn knie is nog wat beurs. Op een persconferentie van zijn ploeg BORA-hansgrohe verklaarde hij eerlijk dat het ‘goede gevoel’ er nog niet is. Maar dat kan nog komen omdat het zwaartepunt met veel beklimmingen pas in de derde week ligt.

De 31-jarige kopman van de Duitse WorldTour-formatie kon sowieso pas laat aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen. Kelderman was vorig jaar zwaar ten val gekomen in de Benelux Tour en de revalidatie nam lange tijd in beslag. Dit jaar viel hij ook nog eens in de Ronde van Valencia en werd hij ziek na de midweekse koers Milaan - Turijn.

Bij BORA-hansgrohe is Kelderman dit seizoen herenigd met Jai Hindley. In 2020 reden beiden bij Sunweb en liet Hindley op last van de ploegleiding Kelderman spartelen op de Stelvio. Tot problemen tussen de twee heeft dat echter niet geleid. ‘Onze verstandhouding is prima.’

Met Emanuel Buchmann beschikt BORA-hansgrohe over drie kopmannen. De vorm van de dag zal de doorslag geven welke kaart wordt uitgespeeld.

Waardevolle helper

Was de 28-jarige Martijn Tusveld in 2020 nog een waardevolle helper van Wilco Kelderman, nu moet hij in dienst van DSM de Fransman Romain Bardet bijstaan in de bergen. De Utrechter begon dit seizoen goed met een vierde plaats in een waaieretappe van de Tour de la Provence. Maar ook hij kende een kwakkelperiode en haalde in de Ronde van Romandië de eindstreep niet.

In totaal doen liefst 17 Nederlanders mee aan de Ronde van Italië, die vrijdag 6 mei begint in Boedapest. De eerste etappe kent een lastig slot en wordt mogelijk een prooi voor Mathieu van der Poel.

Topfavoriet voor de eindzege in Verona is Richard Carapaz uit Ecuador. Hij won de ronde al in 2019. De Brit Simon Yates en de Portugees Joao Almeide zijn de naaste belagers met Tom Dumoulin in de rol van outsider.

In de tweede etappe is er meteen een tijdrit over ruim 9 kilometer. In etappe 4 moeten de klimmers aan de bak met de finish op de vulkaan de Etna. Ook etappe 9 eindigt bergop (Blockhaus),  net als etappe 15 (Cogne), etappe 19 (Santuario di Castelmonte) en de koninginnenrit  op de voorlaatste dag. Dan wordt het dak van de Giro bereikt op de steile Passo Fedaia (2057 meter). Met een individuele tijdrit van 17,4 kilometer eindigt de drieweekse etappekoers in Verona.

De laatste nieuwsberichten:

Vorige
Vorige

Gielen stopt einde seizoen bij Handbal Houten

Volgende
Volgende

Toeschouwers; zet uw helmen op!