Utrechtse Studenten Sport voor homo-emancipatie

Varia

Op zaterdag 8 april 2017 slaan de vijf grote studentensportverenigingen op Sportcomplex Olympos de handen ineen voor de organisatie van de 'Roze Zaterdag'. De Roze Zaterdag Commissie bestaat ieder jaar uit nieuwe vertegenwoordigers van de studentensportverenigingen en één lid van de Sportraad Utrecht.

Dit evenement wordt georganiseerd om homoacceptatie in de sport te vergroten en om homoseksuele sporters een veilig klimaat te bieden om uit de kast te komen. Voorop staat dat iedereen binnen een studentensportvereniging gewoon zichzelf kan zijn.

Homoseksualiteit is niet vaak onderwerp van een gesprek. Hierdoor kan het voor leden van sportverenigingen lastig zijn om uit de kast te komen en om te peilen hoe hun teamgenoten zullen reageren.

Door het organiseren van een dag waarin dit onderwerp wél centraal staat, wordt er geprobeerd de acceptatie van homoseksuele sporters te bevorderen en een deel van de taboes te doorbreken.

Door homoseksualiteit als onderwerp op de kaart te zetten wordt dit makkelijker geaccepteerd onder de doorgaans ruimdenkende leden. De verwachting is dat als homoseksualiteit regelmatig binnen een team besproken wordt, homoseksuelen gemakkelijker uit de kast komen in hun team.

De USVV Odysseus ’91 is een aantal jaar geleden begonnen met het organiseren van een jaarlijkse anti-homofobiedag. Deze dag had als doel om homoseksualiteit binnen de vereniging bespreekbaar te maken. Nu organiseert de Roze Zaterdag Commissie samen met de verenigingen Odysseus ’91, USRS, TC De Uithof, Studance en USV Protos voor de derde keer een evenement om dit voort te blijven zetten.

Verder is er dit jaar een samenwerking tot stand gekomen tussen de Roze Zaterdag commissie en partner van de Utrechtse Sportkrant, VSU, waarbij alle leden van de aangesloten sportverenigingen uitgenodigd zijn om langs te komen op 8 april bij Sportcentrum Olympos.

Door de handen ineen te slaan kan een groter statement worden gemaakt met een groter bereik. Want: Homo? Boeit geen flikker!

Op zaterdag 8 april staan er verschillende activiteiten op het programma die hieraan zullen bijdragen, waaronder lezingen, dansworkshops, wedstrijden, bingo en als afsluiter een groot feest bij Bodytalk. Samen met alle verenigingen, dit jaar ook de samenwerking met USHV Anteros en alle sponsoring is het mogelijk om een succesvol evenement voor homo-emancipatie te organiseren.

De VSU hoopt dat meer verenigingen zich in dit weekend willen uitspreken over de acceptatie van LHTB’ers binnen de sport. Hijs daarom als vereniging op roze zaterdag 8 april je regenboogvlag en laat Utrecht ‘regenboog’ kleuren! Wil uw vereniging ook een regenboogvlag ontvangen?

Neem dan contact op met VSU via info@sportutrecht.nl

 

Zie ook onze evenementen pagina voor een samenvatting van dit evenement.