Utrechtse stuurde Bradley Wiggins bij debuut als roeier

Roeien Anne de Lange

Jonna de Vries, oud-stuurvrouw van de Utrechtse studentenroeivereniging Orca – heeft het debuut van Tour de France-winnaar Bradley Wiggins als roeier letterlijk in goede banen geleid. Zij zat namelijk aan het roer van een acht met oud-internationals die afgelopen zondag deelnam aan de Veterans’ Head of the River, op de Thames in Londen, waar Wiggins deel van uit maakte. 

Wiggins sprak eerder de ambitie uit om als roeier deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2020. Zijn eerste keer op het droogroei-apparaat ging een beetje de mist in, maar het debuut in de boot ging een stuk beter, de ploeg van stuurvrouw De Vries werd derde.

‘Hij heeft een paar jaar geleden eens een keer in een twee zonder stuurman geroeid. En later nog een keer in een acht. Hij zou met mijn acht meedoen, maar moest een paar keer voor de training afzeggen. We konden toen niet inschatten of hij wel serieus mee kon of wilde roeien. Uiteindelijk kwam hij toch, en met drie keer trainen ging hij de wedstrijd in. Ik heb groot respect voor wat hij daarin liet zien’, aldus de voormalige Utrechtse die al een paar jaar woont, werkt en stuurt in Groot-Brittannië.

Het is onwaarschijnlijk dat Wiggins de Olympische Spelen als roeier gaat halen, maar hij is zeker niet talentloos. Na afloop dronk de ploeg – inclusief de olympisch wielrenkampioen – een biertje op hun prestatie. ‘De ploeg was dik tevreden met de derde plaats. Wiggins was enthousiast, hij komt mogelijk wat introvert over. Maar hij straalde van plezier, en hij vond de wedstrijd niet gemakkelijk, maar wel geweldig. Hij verzekerde me dat het niet zijn laatste zou zijn’, aldus De Vries.

 

 

Auteur Anne de Lange is hoofdredacteur van NLroei.nl