Utrechtse transfers: van Hordijk tot Bazoer

Voetbal Ton de Ruiter

Riechedly Bazoer is geboren in Utrecht waar hij leert voetballen bij Elinkwijk. Hij ontwikkelt zich bij PSV en wordt na een conflict in Eindhoven overgenomen door Ajax. In Amsterdam haalt hij het Nederlands elftal maar raakt bij de nieuwe trainer Peters Bosz uit de gratie. VFL Wolfsburg maakt deze maand 12 miljoen euro over naar de Amsterdamse schatbewaarder voor de op een zijspoor belande middenvelder. Op een dubbele transfer van Wesley Sneijder na is Bazoer daarmee de duurste Utrechtse voetballer ooit. Een overzicht van Utrechtse transfers.

Henk Hordijk (Utrecht, 19 juli 1893) speelt linksbinnen bij DOS en maakt in 1917 op 18-jarige leeftijd de overstap naar Ajax. Mogelijk is het de eerste transfer van een Utrechtse voetballer?

De volmaakt tweebenige speler komt als rechtshalf 194 wedstrijden uit voor Ajax en speelt negen keer in het Nederlands elftal. De bouwvakker voelt zich niet thuis tussen de belezen voetballers. Is dat de reden waarom hij niet voor Hercules in zijn woonplaats kiest? Komt hij niet door de ballotage bij het eveneens in de Eerste Klasse spelende UVV of is er geld of een baan in het spel en kiest hij daarom voor de Amsterdamse club? De antwoorden zijn onvindbaar in de kranten van die tijd.

Wout Buitenweg (Utrecht, 24 december 1893) debuteert in 1909 op 16-jarige leeftijd in het eerste van UVV. Vijftien jaar later – 9 maart 1924 – speelt hij zijn laatste wedstrijd voor de rood-witten na een ruzie met het bestuur. Sparta wordt genoemd als zijn nieuwe club. De stad staat op stelten als de internationaal kiest voor Hercules.

Ging de ruzie bij UVV over geld? Was de aanbieding van Hercules beter dan van Sparta? We weten het niet. Zijn broer Daaf blijft UVV trouw tot de degradatie naar de Tweede Klasse in 1928. Vitesse in Arnhem wordt voor één jaar zijn nieuwe club. In 1929 spelen de broers gezamenlijk bij Hercules.

Jan Vos (Utrecht, 17 april 1988) maakt vijf doelpunten tegen Finland op de Olympische Spelen van 1912. De spits van UVV blijft niet zijn hele voetballeven de club trouw. In 1918 blijft het bij een dreigement en zegt hij het Haagse HBS af. In 1921 speelt Vos een jaar bij Sparta, in 1922 gaat hij voor twee seizoenen naar DFC in Dordrecht.

Daarna keert hij terug bij UVV en speelt op 30 oktober 1926 zijn laatste wedstrijd tegen FC Hilversum. Kies je voor een club buiten de stad in een tijd dat reizen nog een crime is als er niets tegenover staat? Ik kan het me niet voorstellen.

Piet van Reenen (Utrecht, 17 januari 1909) debuteert op 17-jarige leeftijd in het eerste van UVV. Twee weken later scoort hij tegen VOC zijn eerste doelpunten in de Eerste Klasse. In totaal maakt hij 30 doelpunten voor UVV in de hoogste afdeling.

In 1929 maakt het Utrechtse talent de overstap naar Ajax. Naar we aannemen niet vanwege de gezondere lucht. Zijn werkgever is The British American Tobacco Company. Die maken met zijn naam reclame voor North State. Het valt verkeerd bij de voetbalbond en na
twee interlands wordt ‘Goaltjes Piet’ niet meer uitgenodigd. Tussen 15 september 1929 en 18 oktober 1942 speelt hij 237 wedstrijden voor de Amsterdammers en maakt 273 doelpunten.

 

Verplicht
Officieel betaald mag er worden vanaf 1954. Velox kiest niet voor betaald voetbal en ziet veel talent vertrekken voor een vergoeding van 3000 gulden. Doelman Gert Bals en Ad Soesbergen kiezen voor Zeist, Job Gademans voor de profclub Utrecht, Joop Klinkenberg voor ’t Gooi en Martin Okhuijzen voor DOS.

Gaat een speler van de ene betaalde club naar de andere dan gelden andere bedragen. Teus van Rheenen moet na een kort avontuur bij de profclub Utrecht verplicht naar Elinkwijk. Na een jaar keert hij terug naar Zeist, dat 33.000 gulden overboekt naar de penningmeester van de Zuilense club; 33.000 gulden in 1955, 105 miljoen euro voor Paul Pogba in 2016.

DOS wordt in 1958 kampioen van Nederland. Het heeft Frans de Munck aangetrokken en 100.000 gulden overgemaakt naar Fortuna. Aan de spelers van de kampioensploeg wordt vanzelfsprekend getrokken.

Ton van der Linden kan een blanco cheque tekenen als hij voor een Italiaans avontuur bij Fiorentina kiest. FC Groningen biedt hem een baan én een sigarenzaak.

De leiding van DOS werkt niet mee: contract is contract. De jonge Mosje Temming – één invalbeurt in het kampioensjaar – gaat in 1958 naar Feyenoord en dat wordt in 1962 ook de werkgever van Hans Kraay. Cor Luiten is één seizoen speler van Sportclub Enschede. Dirk Lammers is in zijn adagen (38 jaar) als hij voor Go Ahead kiest.

Velox wordt in 1958 amateurkampioen van Nederland en heeft geleerd van 1954. Willen ze meer dan een fooi voor hun talenten krijgen dan moeten ze de overstap naar het betaalde voetbal maken. Wim Adelaar gaat in 1961 naar ’t Gooi, dat 25.000 gulden overmaakt. Het is wie volgt. Frans Geurtsen gaat in 1963 voor 80.000 gulden naar DWS.

Willem van Hanegem voor hetzelfde bedrag in 1966 naar Xerxes/DHC en ook Ben Aarts, Kobus Lissenberg, Joop Jochems en Joop van Maurik verlaten voor en ‘mooi bedragje’ de club van de Koningsweg. DOS en Elinkwijk moeten spelers verkopen om het hoofd boven water te houden. Doelman Nico van Zoghel stapt in 1964 over naar Go Ahead.

Jeugdig talent Eddy Achterberg gaat van DOS in 1967 naar FC Twente. Amersfoorter Henk Wery wordt van DWS overgenomen en na succesvolle jaren bij DOS in 1968 doorverkocht aan Feyenoord. Elinkwijk kan Reinier Kreijermaat niet houden.

De transfersom, waar vaak geheimzinnig over wordt gedaan, ligt op straat. Feyenoord betaalt in 1959 aan de Zuilenaren 80.000 gulden. Doelman Nico de Bree stapt in 1966 over naar NEC in Nijmegen. SC Amersfoort kan weer adem halen als Utrechter Ronald Spelbos in 1974 voor 100.000 gulden aan AZ wordt verkocht.

 

Buitenland

Cor Adelaar is in 1967 de eerste speler uit het Utrechtse, die naar het buitenland vertrekt. Het Belgische Lierse SK zal voor de IJsselsteinse buitenspeler geen monsterbedrag hebben neergeteld Winkelen doe je in de beginjaren 1970 bij fusieclub FC Utrecht
voor een schijntje. Wie buiten de boot dreigt te vallen in de concurrentiestrijd, vertrekt. Ton Nieuwenhuys gaat naar Haarlem, Leen van der Merkt naar DWS. De club heeft een te ruime selectie en daarvan profiteren FC Wageningen (Rini Block, Kees van Kooten, Arno
Wellerdieck), HVC (Dick Teunissen) en Willem II (Kees van den Berg, Jan Blaauw, Nico Hardeman). Jan van Renswouw gaat al halverwege het eerste seizoen naar AGOVV. De kassa bij FC Utrecht rinkelt voor de eerste maal in 1977. VVV betaalt de FC 250.000 gulden voor André Oostrom (IJsselstein).

De derde plek in de eindstand in 1981 plaatst de voetballers in de schijnwerper. Financiële problemen zorgen voor de gedwongen verkoop van stedelijk talent. Jan van Staa (Heracles) in 1981 opent de rij, dan volgen Hans van Breukelen (1982, Nottingham Forest), Willy Carbo (1983, Club Brugge), Rob de Wit (1984, Ajax), Mark Verkuyl (1985, FC Groningen), Jan Wouters (1986, Ajax), Erik Willaarts (1987, Borussia Mönchengladbach), John van Loen (1988, Roda JC) en Gerrit Plomp (1989, VFL Bochum). John van Loen is de eerste Utrechtse speler die de club een miljoen gulden oplevert.

In 1991 is Rob Alflen bij zijn overgang naar Ajax de tweede. In 1996 wordt het transfersysteem afgeschaft. Het contract van Ferdi Vierklau loopt af en de verdediger maakt gratis de overstap naar Vitesse. Heel zuur, want na een jaar maakt het Spaanse Tenerife voor spits Roy Mackaay en Ferdi Vierklau 25 miljoen gulden over naar de Arnhemmers. In 1997 wordt bij de overgang van Dick van Burik naar Hertha BSC voor de laatste maal in guldens afgerekend.

FC Utrecht maakt in de nieuwe eeuw enkele klappers. Talent van elders wordt met forse winst doorverkocht. Voor waar uit eigen keuken is minder belangstelling.

Rick Kruys gaat in 2008 voor 600.000 euro naar FC Malmö en doelman Michel Vorm voor 1,8 miljoen euro naar Swansey City. De tijd dat een Utrechtse voetballer via FC Utrecht de wijde wereld intrekt ligt dan al enkele jaren achter ons.

Marco van Basten wordt uitgeroepen tot de beste voetballer van de wereld maar is lang niet de duurste Utrechter op de transfermarkt. AC Milan haalt hem binnen voor een gelimiteerde transfersom. Ajax ontvangt niet meer dan een miljoen, de voetballer zelf een bedrag dat vele malen hoger ligt.

Ook Gerald Vanenburg wordt door Ajax vanwege contractuele afspraken voor een appel en een ei verkocht aan PSV. Ajax heeft zijn lesje geleerd als Wesley Sneijder in de nieuwe eeuw doorbreekt. Op 23-jarige leeftijd gaat hij van Ajax naar Real Madrid voor 27 miljoen euro.

Alleen voor Overmars (van Arsenal naar Barcelona), Robben (van Chelsea naar Real), Depay (van PSV naar Manchester United), Van Nistelrooy (van PSV naar Manchester United) en Van Persie (van Arsenal naar Manchester United) wordt meer betaald. Sneijder is daarmee de duurste Utrechtse speler en voert onderstaande ranglijst aan.

 

Toptien
1. Wesley Sneijder (Utrecht) in 2007 voor 27 miljoen euro van Ajax naar Real Madrid.
2. Wesley Sneijder in 2009 voor 15 miljoen euro van Real Madrid naar Inter Milaan.
3. Riechedly Bazoer (Utrecht) in de winter van 2017 voor 12 miljoen euro van Ajax naar VFL Wolfsburg.
4. Ricky van Wolfswinkel (Woudenberg) in 2014 voor 10 miljoen euro van Norwich City naar Sporting Lissabon
5. Wesley Sneijder in 2013 voor 5,5 miljoen van Inter naar het Turkse Galatasaray.
6. Ferdi Vierklau (Bilthoven) in 1999 voor 7,3 miljoen van Tenerife naar Ajax.
7. Ferdi Vierklau in 1997 voor 5,7 miljoen euro van Vitesse naar Tenerife.
8. Ricky van Wolfswinkel in 2011 voor 5,4 miljoen van FC Utrecht naar Sporting Lissabon.
9. Bart Ramselaar (Amersfoort) in 2016 voor 4,5 miljoen euro van FC Utrecht naar PSV.
10. Ismaïl Aissatti (Utrecht) in 2006 voor 4 miljoen euro van PSV naar Ajax.

En dan is er nog de transfer van Michel Vorm van Swansey City naar Tottenham Hotspur in 2014. Een transactie die zeker in bovenstaande top-tien hoort, ware het niet dat de club uit Wales een wisseltruc bedenkt. Doordat de doelman betrokken wordt in een spelersruil loopt FC Utrecht een derde van de afkoopsom bij doorverkoop mis. FC Utrecht ontvangt een derde van nul euro.

 


Wil je dit artikel nog eens rustig op papier nalezen? Bestel deze editie