Utrechtse vrouwen kanshebber in slopende Amstel Gold Race

Wielrennen Hans van Ommeren

Gevraagd: een heuvelspecialist (m/v). Die zondag niet tureluurs wordt van uren keren en draaien in Limburgse contreien. Alleen dan maak je kans de Amstel Gold Race als triomfator af te sluiten. Het zijn kwaliteiten waarover Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk zonder meer beschikken, al zal laatstgenoemde liever over een recht stuk asfalt snellen.

De regio Utrecht is in het vrouwenpeloton op oorlogssterkte vertegenwoordigd in de enige echte wielerklassieker die Nederland rijk is. Naast Van Vleuten en Van Dijk zullen ook de sterk rijdende Floortje Mackaij (vijfde in de Brabantse Pijl), Lorena Wiebes, Roxane Knetemann en Nina Kessler de presentielijst tekenen. De vrouwenkoers werd twee jaar geleden nieuw leven ingeblazen, nadat er in het begin van het millennium drie edities waren geweest. Met onder meer Leontien van Moorsel als winnares.

Zij is de nieuwe koersdirecteur en heeft zich sterk gemaakt voor een betere beloning voor de vrouwen. Dat is gelukt, mede dankzij financiële steun van de provincie Limburg. Vorig jaar kreeg Chantal Blaak ruim 1200 euro voor haar zege, nu is dat bedrag opgetrokken naar 2500 euro. Nog altijd veel minder dan de winnaar bij de mannen (16.000 euro), maar het gaat Van Moorsel er vooral om dat het vrouwenwielrennen in de breedte een impuls krijgt. Daarom ook zijn de vergoedingen voor alle vrouwenteams verhoogd.

Ellen van Dijk heeft al een overwinning op zak (Dwars door Vlaanderen), Annemiek van Vleuten bleef in de klassiekers steken op de tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen. Ze was twee jaar geleden al eens derde in de Amstel Gold Race en verklaarde graag de Nederlandse klassieker eens te winnen.

De vrouwen zullen hartstochtelijk worden toegejuicht want gelet op het te verwachten fraaie lenteweer zullen vele tienduizenden wielerliefhebbers op eerste paasdag naar de zuidelijke provincie trekken. De vrouwen starten om 10.50 uur van het Vrijthof in Maastricht. Ze moeten ruim 125 kilometer afleggen met daarin negentien hellingen.

 

Uitputtingsslag

Bij de mannen is de Utrechtse inbreng gering, nu Wilco Keldeman en Martijn Tusveld in de lappenmand vertoeven. Veenendaler Dylan van Baarle had zich graag in de voorbije klassiekers geroerd en zal zondag vermoedelijk in dienst rijden van zijn Sky-ploeggenoot Kwiatkowski, die in 2015 de koers op zijn naam schreef. Ook zijn landgenoot, en Limburger, Wout Poels zal op het terrein dat hij kent als zijn broekzak een rol willen spelen in de finale. Maar na zijn triomf in de Brabantse Pijl woensdag zullen de meeste wielerliefhebbers hun geld zetten op wonderkind Mathieu van der Poel.

De start (10.30 uur) is niet langer op de Markt in Maastricht, maar op het Vrijthof. Sinds enkele jaren is de slotklim niet op de Cauberg, maar de bekendste heuvel moet nog wel drie keer beklommen worden. De Amstel Gold Race is met zijn vele smalle wegen een onvervalste uitputtingsslag. De renners krijgen in 265 kilometer liefst 35 beklimmingen voor hun kiezen. Zondag rechtstreeks op tv op onder meer de NOS, Sporza en Eurosport.