Utrechtse zwerkballers kampioen van Nederland

Zwerkbal Willem van der Steeg

De Dom Tower Dementors hebben de eerste officiële Dutch Quidditch League op hun naam weten te schrijven. Het quidditch-team uit Utrecht wist, op één wedstrijd na, alles in winst om te zetten en mag zich daardoor officieel Nederlands kampioen noemen. Quidditch, oftewel zwerkbal, is bedacht door J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken.

In de boeken van de Britse schrijfster zweven tovenaarsleerlingen op bezemstelen door de lucht en spelen quidditch, ook wel bekend onder de naam zwerkbal. Wie denkt dat het bij een fictieve sport blijft, komt bedrogen uit. Inmiddels wordt quidditch in tal van landen gespeeld, waaronder Nederland.

De boeken van Harry Potter vormden in 2005 de inspiratie om quidditch op Amerikaanse universiteiten te gaan spelen, waar het vervolgens steeds grotere vormen aannam. Alleen in de Verenigde Staten zijn er nu al 170 verenigingen met duizenden beoefenaars. Vervolgens is het rond 2010 overgewaaid naar Europa.

De sport laat zich het best omschrijven als een mengeling van handbal, rugby en trefbal. Het is een full-contact sport, inclusief tackelen en afgooien. Een quidditch-team bestaat uit zeven mannen en vrouwen en de bedoeling is dat de bal door één van de drie ringen gegooid wordt die aan beide zijden van het veld staan. De spelers moeten te allen tijde een bezem tussen hun benen geklemd houden. Wanneer de bal door één van de hoops gaat verdient een ploeg tien punten.

 

Collectief

Volgens coach Nick van Klaveren is de titel een overwinning van het collectief: ‘We hebben in de belangrijkste wedstrijden veel druk op de tegenstander gezet en hun fouten afgestraft met tegendoelpunten. Ook vind ik het ontzettend fijn dat we niet één sterspeler hebben waarvan we afhankelijk zijn. We hebben een heel team met goede spelers, waarbij het niet uitmaakt wie er in het veld staat. Het is een fijne beloning voor maanden hard werken.

Door onze winst in de officieuze competitie van afgelopen najaar en de kwalificatie voor de European Quidditch Cup in maart, hebben we laten zien dat we een team zijn waar men rekening mee moet houden. We mochten ons echter nog niet officieel Nederlands kampioen noemen. Die titel lag nog steeds bij de North Sea Nargles uit Amsterdam, onze grootste concurrent. Dat we op de laatste competitiedag juist hen wisten te verslaan, geeft de titel extra glans.’

Voor wie eens nader wil kennismaken met quidditch: De Dom Tower Dementors houden op 24 juni een Open Training (14.00 uur in Park Transwijk, Utrecht).