UVV degradeert naar overgangsklasse honkbal

Honkbal/Softbal Redactie Utrechtse Sportkrant

UVV honkbal zal ondanks de 10-1 winst op DSS vandaag komend seizoen niet uitkomen in de Hoofdklasse honkbal. De degradatie naar de Overgangsklasse is een feit aangezien de Haagse Storks van Onze Gezellen won en daarmee de vierde plek in de poule opeiste. De Glaskoning Twins en DSS wisten zich eerder in de Promotie/Degradatiepoule al te handhaven in de hoofdklasse. Voor de vierde keer in de clubhistorie moet Pickles UVV weer afscheid nemen van het hoogste niveau.

Het zat er al weken aan te komen, maar niemand wilde geloven dat UVV het onderspit zou delven tegen twee overgangsklassers. Quick Amersfoort en het Haagse Storks bleken wel degelijk te sterk voor het Utrechtse UVV. Drie van de vier wedstrijden tegen deze lager geklasseerde teams werden verloren waardoor de 10-1 overwinning op koploper DSS er zondagmiddag niet meer toe deed.

Utrechts tophonkbal verhuist van Vleuten naar Amersfoort. Foto: Jan Kruijdenberg / Utrechtse Sportkrant

In de afgelopen reguliere competitie werden drie verliespunten geïncasseerd, omdat men een niet speelgerechtigde speler had opgesteld, maar de positie op de ranglijst veranderde daardoor niet. Het spel viel tegen en in juni werd coach Ty Eriksen ontslagen. Er was geen chemie tussen de spelers en de Amerikaan. De nieuwe manager Ritchie Daal kon het tij ook niet meer keren en een plek in de playdowns was al snel onvermijdelijk. Dat in die promotie/degradatie wedstrijden vier van de zes wedstrijden van de overgangsklassers werden verloren, bleek achteraf funest, want DSS en Twins waren duidelijk te sterk voor deze wedstrijden.

 

De stad Utrecht verliest hoofdklasse honkbal en dat was voor het laatst in de vorige eeuw.

 

UVV honkbal werd in 1948 opgericht, omdat men vond, dat honkbal wel een mooi spel voor voetballers was tijdens de zomermaanden. UVV had na PSV als tweede club in Nederland een echt honkbalveld tot haar beschikking.  De club was zeer succesvol in de jaren zestig van de vorige eeuw toen op het veld aan de Hoge Weide voor volle tribunes om de landstitel werd gestreden met onder andere clubiconen Cees Hiele, Jan Kars, Willem van der Ster en Tom Stamer, maar ook met de Amerikanen van de legerbasis Soesterberg.

Er wordt nu gevreesd voor een leegloop bij de hoofdmacht en dan is het afwachten wat UVV uit eigen kringen kan aanvullen en wat er mogelijk kan worden aangetrokken. UVV beschikt over slechts drie seniorenteams, één junioren-en drie aspirantenteams. Geld voor investeringen in de spelersgroep is er niet en het is de vraag of sponsor Pickles zich kan vinden in een plek in de overgangsklasse, waarvan de wedstrijden niet meer met sponsornaam op teletekst worden weergegeven. Het winterreces zal worden besteed aan bezinning.