Van der Valk derde bij IDM 2017 in Assen

Motorrijden

Motorracer Vasco van der Valk (17) is derde geworden bij het prestigieuze Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft (IDM) 2017. Deze race komt één keer per seizoen naar het TT-Circuit in Assen, waardoor deze wedstrijd als een thuiswedstrijd voelt voor de Amersfoorter.

Op zijn Yamaha YZF-R6 reed Van der Valk een goede training op vrijdag. Door de voorspelde regen voor zaterdagmorgen moest er op vrijdagmiddag al een goede tijd neergezet worden in kwalificatie 1, wat met een vierde plek ook lukte. Zaterdagmorgen regende het inderdaad, zodat in kwalificatie 2 niemand zijn tijd nog kon verbeteren en de vierde startplaats definitief werd.

Op zaterdagmiddag was het al tijd voor Race 1, maar op de grid bleek er dat er iets flink mis was met de motor. In de laatste minuten voor de start probeerde het team dat nog te herstellen, maar in de warm-up lap bleek dit niet gelukt, waarop Vasco al voor de start de pitlane instuurde met een DNS (Did Not Start) als gevolg, en dus nul punten kreeg. Een enorme domper voor het hele team, want de derde plaats in het kampioenschap lag binnen handbereik.

Zondag waren Vasco en zijn team hierdoor dubbel gemotiveerd om te scoren in de tweede race. Het technische probleem werd opgelost en vanaf P4 kwam hij prima weg van de grid, met direct daarna al het harde gevecht in een kopgroep van vier man, met daarin naast Van der Valk ook de Duitser Kevin Wahr (ex-WK Supersport), Rob Hartog (wildcardrijder uit WK Supersport) en de snelle Oostenrijker Thomas Gradinger.

Even leek het erop of Hartog en Gradinger weg konden komen, maar Van der Valk reed het gat in een paar ronden weer dicht. Vasco pakte zelfs P2 over, reed even op kop, maar Hartog sloeg gelijk terug. In de eindfase viel Wahr met technische problemen uit en reed Hartog een seconde vooruit, waardoor Vasco de strijd aan moest gaan met Gradinger. Die was sterker, waardoor Vasco toch derde werd, met een straatlengte voorsprong op de rest van het veld.

Van der Valk haalde 20 punten omdat als WK-rijder Hartog niet meedeed voor het klassement. Helaas nul punten in race 1, waardoor hij nog steeds 4e staat in het kampioenschap, maar nog maar 7 punten achter de nummer 3. Nog steeds een meer dan goede prestatie in zijn eerste jaar van de pas 17-jarige coureur!

 

Gamma Racing Day

Eerder reed Van der Valk als ‘gastrijder’ mee in de Yamaha R3 Cup tijdens de Gamma Racing Day. De R3 Cup is een nationaal kampioenschap waarvan de Gamma Racing Day als één van de negen wedstrijdweekenden was. Voor een volgeladen TT-Circuit moest Van der Valk zich meten met de vaste deelnemers in deze klasse, op een voor hem onbekende motor, namelijk de Yamaha YZF-R3. Naast de ervaren -vaste- deelnemers in deze klasse deden er ook nog twee andere gastrijders mee. Deze twee coureurs rijden normaliter in het wereldkampioenschap van deze klasse.

In een kopgroep die in elke bocht van volgorde wisselde wist de Amersfoorter alsnog een podiumplaats te pakken. Hij werd 2e achter één van de WK-rijders. Een bijzondere prestatie omdat de motor heel anders is dan de motor waarmee hij normaal in het Duitse IDM Supersport 600 rijdt.

Van der Valk rijdt zijn volgende race op 3 september op de MotorSport Arena Oschersleben, in de buurt van Magdenburg.