Valse start voor FC Utrecht

Voetbal Hans van Echtelt

Wat het merendeel van de supporters vooraf vreesden, werd in Eindhoven opnieuw bewaarheid. FC Utrecht had tegen PSV een valse competitiestart, niet alleen door de cijfers (4-0) maar vooral door de manier waarop de Domstedelijke formatie zich gedurende lange perioden van de wedstrijd liet wegspelen door de landskampioen. De score had er namelijk nog een stuk beroerder uit kunnen zien na negentig minuten.

Natuurlijk sprak de statistiek niet in Utrechts voordeel, maar de meegereisde fans hadden in ieder geval op een meer strijdbare FC-formatie gehoopt. Zeker na een veelbelovende transferperiode zou het nieuwe trainersduo mogelijk voor extra elan hebben kunnen zorgen. Maar na een verdienstelijke eerste helft (1-0-achterstand bij rust) werd FC Utrecht aan alle kanten voorbijgelopen en kon de enige uitblinker David Jensen met enkele belangrijke reddingen de schade nog enigszins beperkt houden.

Dat PSV in alle linies betere voetballers heeft lopen, is een bekend feit. Bankzitter bij PSV Bert Ramselaar maakte nog het verschil in de kwartfinale om de beker die nog niet zo lang geleden in Eindhoven met 1-3 door de FC werd gewonnen. Deze uitblinkende speler in Galgenwaard is nu slechts een reserve in het Philips-stadion. Beter kan het krachtsverschil tussen PSV en FC Utrecht op dit moment niet uitgedrukt worden.

Maar hoe lagen de kaarten nu. PSV, met Gaston Pereiro en Steven Bergwijn als absolute uitblinkers, kreeg na de 2-0 vrij spel en degradeerde FC Utrecht tot een bedenkelijke bijrol. De druk op de komende twee thuisduels tegen PEC Zwolle en VVV is na deze uitslagen een stuk groter geworden, want de supporters willen dan een ploeg zien die zich onverzettelijk zal tonen en vooral dadendrang moet tonen. ‘We paniekeren niet, het seizoen is nog lang, de ploeg moet meer naar elkaar toegroeien,’ zei een ontgoochelde aanvoerder Willem Jansen, na afloop. We wachten dus maar af.