Van Baarle en Van Vleuten in grootse vorm naar De Ronde

Wielrennen Redactie

Met een fraaie solo heeft Dylan van Baarle de semiklassieker Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. De renner van INEOS Grenadiers stelde zich daarmee nadrukkelijk kandidaat voor een podiumplaats zondag in de Ronde van Vlaanderen. Wanneer de topfavorieten naar elkaar loeren kan hij de spreekwoordelijke hond worden die er met het been vandoor gaat. Bij de vrouwen boekte Annemiek van Vleuten haar eerste zege voor Movistar.

De ploegen van Trek-Segafredo en BORA-hansgrohe die voor Gent-Wevelgem door positieve coronagevallen een startverbod hadden gekregen, waren er in Dwars door Vlaanderen weer bij. Van Baarle had de afgelopen dagen al getoond in vorm te zijn. In de E3 Saxo Bank Classic werd hij zevende, twee dagen later in Gent-Wevelgem achtste. Maar in de Belgische semiklassieker die geldt als de perfecte voorbereiding voor De Ronde, zette hij woensdag de kroon op alle inspanningen.

De Veenendaler, tegenwoordig woonachtig in Monaco, leek bezig aan een zelfmoordpoging toen hij in zijn eentje wegreed op Berg ten Houte. Hij moest immers nog ruim vijftig kilometer afleggen. Hoewel zijn voorsprong nooit boven de minuut kwam, hield de klassiekerspecialist stand. Hij profiteerde van de onderlinge rivaliteit bij de favorieten. Mathieu van der Poel, vorig jaar nog winnaar, overschatte zijn krachten en speelde geen rol van betekenis. Op de finish in Waregem had de sterke Van Baarle nog altijd een gaatje van bijna een halve minuut op de nummers twee en drie, Christophe Laporte en Tim Merlier.

 

Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten werd de achtste Nederlandse winnares in de negen edities van Dwars door Vlaanderen. Na een hoogtestage liet ze geen twijfel bestaan over haar vorm. Ze won de sprint-à-deux van de Poolse Katarzyna Niewiadoma met wie ze een kleine veertig kilometer voor de finish was weggesprongen op de Knokteberg. Ellen van Dijk, die de vorige twee edities had gewonnen, was de meest actieve renster bij de achtervolgers. De Woerdense werd uiteindelijk negende. Stadgenote Floortje Mackaij eindigde op de zevende plaats.