Van Baarle kan niet schitteren in de Hel van het Noorden

Wielrennen Hans van Ommeren

De Hel van het Noorden mondde voor Dylan van Baarle uit in een uitputtingsslag op het tweede plan. De Veenendaler ontbeerde het vermogen om zijn klassering van vorig jaar in Parijs-Roubaix, twintigste, ruim te verbeteren. Hij werd dit jaar negentiende op 3,07 minuten van winnaar Peter Sagan en de verrassende Zwitser Silvan Dillier.

Van Baarle kon zich op de liefst 29 stroken met kasseien, waaronder het beruchte Bos van Wallers, niet mengen in de strijd om een podiumplaats. Toen Sagan ruim 50 kilometer voor het einde wegsprong en de jacht inzette op de drie nog overgebleven vluchters, bevond de Veenendaler zich in een groepje daarachter.

Maar ook de renners in de directe nabijheid van Sagan, onder wie Niki Terpstra van het favoriete Quickstep, lieten de wereldkampioen gewoon een gaatje slaan. Een blunder van de eerste orde want ze kwamen er niet meer bij. ‘Je moet er ook wel de benen voor hebben,’ verklaarde Terpstra die geconstateerd had dat Sagan over ‘superbenen’ beschikte. Maar de Noord-Hollander erkende ook dat de samenwerking in de groep, met veel Belgen, niet optimaal was.

Daardoor konden Sagan en Dillier weg blijven, de anderen vooraan ‘waaiden’ terug. Het werd een sprint a deux op de wielerbaan van Roubaix om de zege in de koninginneklassieker. Sagan won zoals verwacht tamelijk gemakkelijk, bij Dillier die er al een vlucht van 200 kilometer had op zitten was de pijp leeg. Terpstra, winnaar van Parijs-Roubaix in 2014, werd uiteindelijk nog derde en mag gerust de sterkste renner van het voorjaar worden genoemd met overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en de E3 Harelbeke.

Eens te meer werd duidelijk dat een vermetele vluchter niets te duchten heeft van een stel Belgische achtervolgers van verschillende ploegen, de zuiderburen gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Bij de Nederlanders maakte verder oud-veldrijder Mike Teunissen van Sunweb (elfde) opnieuw een sterke indruk. Van Baarle eindigde in een groep met onder meer Philippe Gilbert, over een week topfavoriet in de Amstel Gold Race, als negentiende.

Overigens werd de keienklassieker opgeschrikt door een ernstige val van de Belg Michael Goolaerts. De 23-jarige renner van Vérandas Willems-Crelan kreeg een hartstilstand en moest worden gereanimeerd. Hij overleed later in het ziekenhuis.

 

Eline van Rooijen

Eline van Rooijen kende een goed weekeinde. De jonge talentvolle Woerdense eindigde als vierde in het eindklassement van de driedaagse Healthy Ageing Tour Junior Women. Vooral zaterdag had de renster van Eemland er zin in. Bijna won ze de door een fikse wind gedomineerde etappe, maar de Britse Georgi Pfeiffer bleef haar nipt voor. Pfeiffer won tevens het eindklassement. Aan de internationale koers voor junior-vrouwen deden veel landenploegen mee.