Van Biljon en Briggs moeten runs toevoegen aan Kampong Cricket

Cricket Robert Jan van der Horst

Kampong Cricket heeft zich versterkt met twee buitenlandse spelers. Pite van Biljon en Cole Briggs komen de gelederen van de Utrechtse club versterken. Met het aantrekken van beide ‘imports’ hoopt Kampong in de topklasse vooral meer runs aan het team toe te voegen. Tegenover de komst van Briggs en Van Biljon staat het vertrek van Adriaan Verbeek. Hij gaat spelen voor ACC. ‘Omdat Adriaan in Amsterdam gaat studeren’, aldus voorzitter Guido Cramer.

Met Van Biljon (35) keert een oude bekende terug aan de Laan van Maarschalkerweerd. De Zuid-Afrikaan kwam in 2011 en 2012 twee seizoenen uit voor Kampong. ‘In die tien jaar na zijn vertrek bij ons heeft Pite zich verder ontwikkeld’, aldus Cramer. ‘Hij is international voor zijn land geworden en is een zeer goede batsman.’

Bat

Dat laatste kan ook gezegd worden van de Nieuw-Zeelander Briggs (24). Cramer: ‘Cole kwam in Auckland uit op het hoogste niveau en is uiteraard in een andere fase van zijn ontwikkeling als cricketer dan Van Biljon. Maar we hebben er vertrouwen in dat beiden kunnen bijdragen aan het versterken van onze battingside.’

En daar was het Kampong om te doen, zo liet Cramer na de promotie eind augustus 2021 naar de topklasse, het hoogste niveau in Nederland, al weten. ‘Als je naar de cijfers kijkt dan stonden we vorig jaar wat bowlen betreft op één en twee. Ook het fielden was uitstekend. Maar aan bat kwamen we nog iets tekort. Met het aantrekken van Van Biljon en Briggs willen we team zoveel mogelijk de kans geven zich verder te ontwikkelen; je wilt ook niet in je eerste seizoen onderaan bungelen.’

Topklasse

De topklasse kent overigens een andere opzet dan in 2021 en is opgesplitst in twee poules: A en B. Kampong komt uit in Poule A en treft daarin ACC, HBS, Sparta 1888, HCC en Punjab. In Poule B zijn Excelsior ’20, VCC, VRA, Salland, Dosti en VOC ingedeeld.

De competitieopzet voor de topklasse is als volgt:

  • Fase 1: volledige competitie in beide poules (10 wedstrijden per team).
  • Top 3-teams van beide poules gaan naar de top-poule (totaal 6 teams), onderste 3 teams naar bottom-poule waar dan ook 6 teams in zitten.
  • In juni en juli worden T20-wedstrijden gespeeld.
  • Fase 2: uit en thuiswedstrijden gespeeld tegen de 3 elftallen waar, in Fase 1, niet tegen gespeeld is. De punten van de wedstrijden van teams waar wel tegen gespeeld is in fase 1 worden meegenomen naar fase 2 (6 wedstrijden per team).
  • Kampioenschap: halve finales (3x); Finale
  • Degradatie: de nummer 11 en 12 na de play-off degraderen automatisch. Er komt een play-off wedstrijd tussen de nummer 10 en de winnaar van de Hoofdklasse. Winnaar blijft/gaat naar Topklasse 2023.

Kampong opent het seizoen op 23 april met een uitwedstrijd tegen Punjab, de regerend landskampioen. Ook in de tweede competitieronde speelt Kampong buitenshuis: op 30 april bij HBS. Het eerste thuisduel op Sportpark Maarschalkerweerd staat voor zondag 1 mei geprogrammeerd. Dan komt HCC op bezoek.


De laatste nieuwsberichten: