Van der Haar buigt diep voor ontketende Van der Poel

Veldrijden Redactie

Het was niet het parcours van Lars van der Haar en het resultaat was er naar. Voor het eerst eindigde de Woudenberger niet in de toptien op het WK veldrijden. Compleet gesloopt werd hij elfde, ver achter een glorieuze winnaar. Mathieu van der Poel zette zijn favorietenrol luister bij door met ongekend machtsvertoon zijn derde regenboogtrui bij de profs te veroveren.

De tweede dag van de mondiale titelstrijd – liefst zes regenboogtruien waren te vergeven, keurig verspreid over een weekend – leverde veel meer het echte crossen op dan de openingsdag. Modder domineerde bijna het hele parcours, zodat er veel meer gelopen moest worden. Dan is de kleine Van der Haar met zijn korte beentjes in het nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld zijn lange ploeggenoot van Telenet Baloise Lions Toon Aerts, die met zijn stelten veel grotere passen kan nemen.

Van der Poel had vooraf geen verstoppertje gespeeld. Hij was in topvorm, verklaarde hij rustig en dat leidde ertoe dat de ‘concurrentie’ zijnde een heel peloton Belgen al bij voorbaat sidderend aan de start stond, bang dat hen nauwelijks rust was gegund. Dat klopte. Vanaf de eerste meter ontwikkelde Van der Poel een verschroeiend tempo. Alleen Toon Aerts – de enige die hem dit seizoen geklopt had onder vergelijkbare omstandigheden in Ronse – hing even aan het elastiek, maar zijn wanhopige gebaren om steun waren veelzeggend. Zijn landgenoten wilden wel, maar konden niet.

En waar was de hoop van midden Nederland, Lars van der Haar? De Woudenberger kende een moeilijke openingsfase en kwam bij de eerste passage pas als dertiende door op 53 seconden van de ontketende Van der Poel. Het multitalent op de fiets dat dit seizoen als grootste doel heeft olympisch goud op de moutainbike, richtte in de volgende ronden een waar slagveld aan. Het gaatje werd een kloof van minuten. Heel knap was de tweede plaats van de kleine Brit Tom Pidcock op 1.20, terwijl Aerts op 1.45 met brons genoegen moest nemen, voor de in de zomer zwaar gevallen Wout van Aert van Jumbo-Visma. Van der Haar finishte als elfde op bijna zes (!) minuten van de winnaar. Meer dan een halve ronde.

 

Niet in Utrecht

Voor de Belgische microfoon bevestigde Van der Poel dat het nagenoeg uitgesloten is dat hij in augustus in Utrecht aan de start verschijnt van de Vuelta. Zijn ploeg Alpecin-Fenix heeft geen WorldTour-licentie die automatisch recht geeft op deelname, en is daarom afhankelijk van een wildcard. Die gaan evenwel, niet onlogisch, naar Spaanse ploegen. ‘Het is nog niet helemaal definitief, maar de kans is heel klein dat ik dit jaar een grote ronde zal rijden.’