Van der Haar en Pieterse in toptien eerste wereldbeker

Veldrijden Redactie

Op het oog is er weinig veranderd in de wereldbeker veldrijden. Bij de mannen alleen maar Belgen op het podium, bij de vrouwen louter Nederlandse rensters. Maar buiten dat er veel meer manches zijn dan vorig seizoen, staan de jongeren te trappelen om de heerschappij over te nemen. Al zag je dat niet aan de winnaars van de eerste wereldbeker: Eli Iserbyt en Marianne Vos. Met knappe toptien noteringen voor Lars van der Haar en Puck Pieterse.

Vooral Van der Haar deed goed mee in Waterloo, waar buiten Mathieu van der Poel en Wout van Aert de hele wereldtop present was. De taaie Woudenberger kon weliswaar niet in het spoor blijven van Iserbyt en Michael Vanthourenhout die er al vroeg vandoor waren gegaan, maar hij liet het gat niet al te groot worden. Het snelle parcours was door lichte regenval nogal glibberig geworden en veel renners gingen dan ook onderuit. Iserbyt nam afscheid van zijn ploeggenoot en kwam solo aan. Vanthourenhout werd de nummer twee, voor Quinten Hermans die in het begin met pech geconfronteerd werd. Van der Haar eindigde op ruim een minuut als vierde en was de beste Nederlander. Hij was ook de beste renner van Baloise Trek Lions en zal met zijn klassering teammanager Sven Nys tevreden hebben gestemd.

Bij de vrouwen had Marianne Vos onmiskenbaar voordeel van het parcours. De ondergrond was zoals gezegd snel, waardoor de icoon van het vrouwenwielrennen – onlangs nog tweede op het WK op de weg – niet hoefde te ploeteren door de bagger. Toch moest Vos er wel degelijk voor werken, opgejaagd door Lucinda Brand en Denise Betsema. Laatstgenoemde moest zich terugknokken na materiaalpech en maakte misschien wel de beste indruk in Waterloo, waar alleen Ceylin del Carmen Alvarado ontbrak.

Ook al was het dan vooral Nederland wat de klok sloeg, de vrouwen maakten er een echte strijd van. Alleen olympisch mountainbike-kampioene Jolanda Neff en het Hongaarse multitalent Kata Blanka Vas konden enigszins in het spoor van de Nederlandse vrouwen blijven. Het podium was daarentegen geheel oranje gekleurd. Vos won, voor Brand en Betsema. De 19-jarige Amersfoortse Puck Pieterse toonde met een achtste plaats – op vijftig seconden van Vos – aan dat ze op een goede dag zomaar op het wereldpodium kan eindigen.

Waterloo was de eerste van drie wereldbekers in Amerika binnen het tijdsbestek van een week. Woensdag rijden de elitemannen en –vrouwen in Fayetteville waar eind januari ook het WK is, zondag in Iowa.