Van der Haar en Pieterse podiumkandidaten Tábor

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar won vorig jaar de wereldbekermanche in Tábor, Puck Pieterse werd tweede bij de vrouwen. Geen wonder dat de twee wereldtoppers uit de regio Utrecht met veel genoegen zijn neergestreken in Tsjechië. Zondag is op het snelle parcours niet ver van het historische centrum de derde manche van de wereldbeker. Nederland vaardigt een omvangrijke equipe af naar de eerste cross uit het topcircuit op Europese bodem.

Voor Van der Haar wordt het de tweede wereldbekermanche. De Woudenberger eindigde in het Amerikaanse Waterloo als derde. De twee eerste wereldbekers werden gewonnen door de Belg Eli Iserbyt die vorig jaar door Van der Haar in Tábor naar de tweede stek werd verwezen.

De 20-jarige Pieterse maakt haar opwachting in de wereldbeker 2022-2023 en stuit onder meer op een ijzersterke leeftijdsgenoot. Fem van Empel won de eerste twee manches en lijkt in bloedvorm. Pieterse moest vorig jaar in Tábor haar meerdere erkennen in Lucinda Brand, die dit seizoen een diepe buiging moet maken voor Van Empel. Met ook Shirin van Anrooij er weer bij heeft Nederland drie jonge troeven die serieus aan de stoelpoten zagen van de gevestigde orde. Liefst elf vrouwen neemt bondscoach Gerben de Knegt mee naar Tsjechië met grote kans op een volledig oranje podium.

De omloop in Tábor is bijna drie kilometer lang. Behalve de elitemannen en elitevrouwen rijden ook de junior-mannen en junior-vrouwen en belofte-mannen.