Van der Haar en Pieterse steken oceaan over

Veldrijden Redactie

Puck Pieterse en Lars van der Haar zijn door bondscoach Gerben de Knegt geselecteerd voor de eerste drie wereldbekers in het veldrijden. Het seizoen begint op het allerhoogste niveau in Waterloo op 10 oktober. Daarna volgen nog twee wereldbekers op Amerikaanse bodem en wel Fayetteville (13 oktober) en Iowa (17 oktober). Wout van Aert bij de mannen en Lucinda Brand bij de vrouwen wonnen vorig seizoen de wereldbeker.

Het wereldbeker-circuit is dit seizoen flink uitgebreid en bestaat uit liefst zestien manches waarin goed te verdienen valt voor de cyclocrossers. Zij kunnen deze winter sowieso hun hart ophalen. Er is een hele volle crosskalender met soms wel twee wedstrijden in het weekeinde. Rond de jaarwisseling is er geen tijd voor champagne. Dan kunnen de cyclocrossers bijna dagelijks aan de bak met vier crossen in een week. De kers op de taart is het WK op 28 en 29 januari in het Amerikaanse Fayetteville.

 

Klassement

Lars van der Haar eindigde vorig jaar als achtste in de wereldbeker. Ook Puck Pieterse klasseerde zich bij de eerste tien (negende) maar kan wellicht dit jaar nog wat hoger eindigen. De 19-jarige Amersfoortse is immers fysiek sterker geworden en streed de voorbije maanden op de mountainbike mee met de besten ter wereld, al was dat bij de beloften.

In totaal steken zeventien renners en rensters uit Nederland de oceaan over voor de eerste drie wereldbekermanches. Deze worden alleen verreden door de elite-mannen en elite-vrouwen. De Knegt kan niet beschikken over Europees kampioene Ceylin del Carmen Alvarado die om gezondheidsredenen niet afreist naar de Verenigde Staten. Wereldkampioen Mathieu van der Poel is na een druk weg- en mountainbikeseizoen eveneens nog niet beschikbaar. Wel zijn wereldkampioene Lucinda Brand (afgelopen zondag al winnares in Gieten waar Pieterse zevende werd) en Marianne Vos direct na hun wegseizoen aanwezig bij de eerste drie WB-crossen in Amerika.