Van der Haar en Pieterse strandden in zand Koksijde

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar heeft zijn topvorm niet in een topklassering kunnen omzetten in de wereldbekercross van Koksijde. De Woudenberger werd ietwat teleurstellend vijfde achter winnaar Eli Iserbyt. In de befaamde Duinencross aan de Belgische kust strandde de opmars van Puck Pieterse. Na twee keer een tweede plaats – in Overijse en Tabor - eindigde de 19-jarige Amersfoortse in het zand als zevende. De van rugpijn verloste Annemarie Worst triomfeerde.

De Duinencross in Koksijde behoort tot de monumenten van de cyclocross. Een flink deel van het parcours bestaat uit zandstroken en dat betekent een zware aanslag op de conditie. Lars van der Haar was vooraf door zijn ploegbaas Sven Nys van Baloise Trek Lions tot topfavoriet gebombardeerd in de zevende manche van de wereldbeker. Het deerde de kleine Woudenberger niet. ‘Ik kom heel graag in Koksijde en het kopje is ontspannen.’

Zijn start was goed. Als tweede dook Van der Haar achter Quinten Hermans het veld in. Een valpartij deed hem terugvallen, maar de verschillen bleven gering. Na drie van de zeven ronden was er een kopgroep van elf man, met een loerende Eli Iserbyt, de leider in de wereldbeker. Er ontstond een lichte afscheiding van zes renners, met Van der Haar in laatste positie en zijn ploeggenoot Toon Aerts op kop.

Iserbyt bleek zich het meest in zijn element te voelen in het zand en nam in de slotronde afstand. Laurens Sweeck legde beslag op de tweede plaats en Toon Aerts zorgde voor een volledig Belgisch podium. Van der Haar kon niet echt meedoen en werd vijfde. In het klassement zakte hij naar plaats drie.

 

Ploeterend

Puck Pieterse, bij de elitevrouwen de revelatie van het seizoen, had het moeilijk in Koksijde. De Amersfoortse ploeterde in de sporen en moest vaker van de fiets dan de andere toppers. In de eerste omloop was dat nog niet te merken. Aan kop was het stuivertje wisselen. De youngsters Fem van Empel, Shirin van Anrooij en Puck Pieterse daagden de gevestigde orde uit, bestaande uit Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en wereldkampioene Lucinda Brand.

Worst en Betsema sloegen vervolgens een gaatje en de nummer drie Brand zag lijdzaam toe dat het verschil groter werd. Ook Pieterse moest meer en meer terrein prijsgeven. Ze werd gepasseerd door Alvarado, die in het begin kampte met een technisch mankement, en Van Empel. Na de derde van de vijf ronden kwam Pieterse als zevende over de finish met een achterstand van vijftig seconden op het leidende duo. Het podium was duidelijk uit zicht.

Voorin bleek Worst haar krachten uitstekend gedoseerd te hebben. De renster uit Nunspeet werd een tijd geplaagd door fysiek ongemak maar lijkt dat achter zich te hebben gelaten. Ze schudde Betsema van zich af en vergrootte haar voorsprong in het zand. Onbedreigd stevende Worst af op haar eerste zege in het seizoen. Betsema werd tweede en Brand derde. Pieterse eindigde na Van Anrooij, Alvarado en Van Empel als zevende Nederlandse op de zevende plaats. In het klassement van de wereldbeker blijft ze wel op plaats drie.

 

Superprestige

Zaterdag eindigde Van der Haar als vijfde in Merksplas in een cross voor het Superprestigeklassement. Iserbyt bleef zijn landgenoten Hermans en Sweeck voor.