Van der Haar kan niet stunten op EK, titel weer voor Van der Poel

Veldrijden Redactie

Geen medaille op het EK veldrijden voor Lars van der Haar. De Woudenberger die vorig jaar nog zilver won werd in Rosmalen zesde. Mathieu van der Poel prolongeerde met een onemanshow zijn titel, voor aartsrivaal Wout van Aert. Bij de vrouwen troefde Annemarie Worst uit Nunspeet topfavoriete Marianne Vos af. Denise Betsema zorgde voor een geheel Oranje podium.

Lars van der Haar had donderdag zelfvertrouwen getankt in de Koppenbergcross (vierde) en vertrok als een komeet. Maar nog voor de eerste bocht werd hij gepasseerd door de Belgische wereldkampioen Wout van Aert. De uittredende Europees kampioen Mathieu van der Poel liet zich een beetje insluiten en vertrok pas als zevende. Maar hij haalde snel in en achter de vroege vluchter Van Aert vormde zich een groepje van drie, bestaande uit Van der Haar, Van der Poel en de Belg Toon Aerts.

Het ging Van der Poel – zelfs in de Belgische polls huizenhoog favoriet voor de titel – te langzaam en hij dichtte in zijn eentje het gat naar de koploper. Het snelle parcours leek hem op het lange lijf geschreven en in de tweede ronde nam hij de kop over. Prompt liep hij weg van Van Aert.

Voor Van der Haar en Aerts, ploeggenoten bij Telenet Fidea Lions, lag het tempo van de twee grote tenoren van het veldrijden te hoog. Sterker, ze kregen gezelschap van nog enkele Belgen van wie Laurens Sweeck uiteindelijk naar het brons snelde. Vooraan stond geen maat op Van der Poel die het in de slotronde kalm aan deed en zich door het Brabantse publiek liet bejubelen. Met 14 seconden voorsprong op Van Aert werd hij opnieuw Europees kampioen.

 

Puck Pieterse

Bij de beloftevrouwen eindigde de Amersfoortse Puck Pieterse als vijfde. De Nederlands equipe domineerde van start tot finish en liefst zes rensters klasseerden zich bij de eerste tien. De titel was voor Celyn del Carmen Alvarado die de laatste weken ook sterk voor de dag was gekomen bij de elitevrouwen.

Kyle Agterberg kon bij de beloftemannen geen potten breken. De renner uit Maartensdijk kwam als 26ste over de finish.

Bij de Masters pakte (‘Fast’) Eddy van IJzendoorn uit Veenendaal de Europese titel in de categorie 30-34 jaar. De 79-jarige Cor van der Sluijs uit Harmelen won brons in de categorie 75plus.