Van der Haar leider af in Superprestige, Van der Poel wil naar Vuelta

Veldrijden Redactie

De Superprestige in Ruddervoorde stond helemaal in het teken van de comeback van Mathieu van der Poel in het veld. En wat voor een comeback. Lars van der Haar raakte zijn koppositie in het algemeen klassement kwijt door een teleurstellende elfde plaats.

Door de regen was de ondergrond in Ruddervoorde veranderd in een grote modderpoel. Het deerde Van der Poel niet.  De veelvraat van het vorig seizoen won meteen zijn eerste cross op imponerende wijze. De Belgen, met de succesvolste crosser van de afgelopen weken Eli Iserbyt voorop, waren uit op de scalp van de wereldkampioen, maar kwamen stuk voor stuk van een koude kermis thuis. Laurens Sweeck hield het nog het langst vol en hij werd tweede, voor de gesloopte Toon Aerts.

Van der Poel heeft te kennen gegeven volgend jaar na de Olympische Spelen graag de Vuelta te rijden. In Utrecht zou hij dan beginnen aan zijn eerste grote ronde. Omdat zijn ploeg Corendon geen WorldTour licentie bezit, is zij afhankelijk van een wildcard maar welke organisatie zou het multitalent niet verwelkomen? In Utrecht zullen ze in elk geval dolblij zijn met zijn komst, zeker wanneer hij net daarvoor een medaille heeft veroverd op de mountainbike in Tokio.

Van der Haar speelde een week voor het EK veldrijden geen rol van betekenis. Waarschijnlijk had de Woudenberger nog de Koppenbergcross van vrijdag waarin hij vijfde werd, in de benen. Hij tuimelde na vier manches in het klassement naar de vijfde plaats en zag de koppositie overgenomen worden door Aerts, ploeggenoot bij Telenet Baloise Lions.

Bij de vrouwen hield Ceylin del Carmen Alvarado huis, alleen de Belgische wereldkampioene Sanne Cant bleef enigszins in haar spoor. Puck Pieterse uit Amersfoort gaf bijna vier minuten toe en werd 19de.

 

Rhenen

Annemiek van Vleuten heeft het veld weer verlaten. Dat deed de wereldkampioene op de weg in stijl. Ze won de nationale cross in Rhenen, na eerder vooral genoten te hebben in Gieten en Woerden. Van Vleuten, geboren in Utrecht (Vleuten) en woonachtig in Wageningen, gaat nu op vakantie om vervolgens de blik te richten op het olympisch jaar.