Van der Haar na solide race in toptien Universiteitscross

Veldrijden Redactie

Rugproblemen, een pijnlijke kuit, griep. Lars van der Haar kreeg het de laatste weken aardig voor de kiezen. Toch stond de veldrijder uit Woudenberg zondag aan de start van de Universiteitscross in Brussel. Het lastige parcours bracht zelfs Mathieu van der Poel uit balans, maar de professor van de cyclocross won wel. Van der Haar eindigde na een solide race als negende.

De Brusselse Universiteitscross is in zoverre uniek dat het parcours loopt over zowel de Nederlandstalige campus als de Franstalige. Er was een gevarieerde omloop uitgezet met schuine, glibberige grasstroken, pittige hellingen en lastige afdalingen. Daardoor moest je uiterst geconcentreerd blijven, zoals Yara Kastelijn enkele malen ondervond. De jonge Europees kampioen bij de vrouwen reageerde haar frustratie na de zoveelste tuimeling af met een boze klap op het stuur van haar fiets. Met de achtste plaats zal ze zeker niet tevreden zijn geweest. Overigens won de nieuwe ster Ceylin Alvarado na ook zaterdag al gewonnen te hebben in Gullegem, voor landgenote Annemarie Worst.

Van der Haar begon rustig bij de elitemannen en mengde zich in de eerste ronden niet in de strijd om de om kopplaatsen. Ook daarna niet, maar de kleine crosser uit Woudenberg rukte wel op van de vijftiende plaats bij de eerste doorkomst naar de negende plaats bij de laatste doorkomst, de finish dus. Na alle fysieke perikelen zal dat hem niet ontevreden stemmen. Het NK over een week zal uitwijzen hoe het echt met zijn vorm gesteld is. Vooralsnog lijkt hij achter Van der Poel en Corné van Kessel – in Brussel derde – de nummer drie van Nederland.