Van der Haar raakt in vorm, Hoeke dolblij met podium

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar komt steeds beter in vorm. De veldrijder uit Woudenberg eindigde in de lastige Superprestigecross van Gavere als tweede achter een ongenaakbare Eli Iserbyt en dat was voldoende om na drie manches de leiding te nemen in het klassement. Bij de vrouwen werd Geerte Hoeke negende nadat ze een dag eerder knap tweede was geworden in Beringen.

Van der Haar was van het hele pak het eerst weg in Gavere, waar het parcours er hard en snel bij lag. Door de lange beklimmingen werd het een zware wedstrijd. Van der Haar bleef voortdurend in gevecht om een podiumplaats. Met Laurens Sweeck leidde de 28-jarige prof van Telenet Baloise Lions de achtervolging op een ontketende Iserbyt. De twee kregen nog gezelschap van de jonge Brit Tom Pidcock, maar die bleek in de slotronde leeg te zijn en eindigde als vierde.

Bij de vrouwen, met winst voor Yara Kasteleijn, kon Geerte Hoeke geen potten breken. Toch gaf de negende plaats van de veldrijdster uit Maarn wel aan dat ze meedoet aan het front. Dat bleek nog meer de dag ervoor in de Ethias-cross in Beringen, waar een gloednieuw parcours was aangelegd. Door de grote hoogteverschillen leek het meer op een mountainbikewedstrijd dan op een veldrit. De crossers kwamen geen modder tegen maar moesten flink klauteren en geen vrees hebben om de diepte in te duiken.

Hoeke bleef in het spoor van de vrouw in vorm, Annemarie Worst. Ze finishte als tweede op tien seconden van haar landgenote, haar beste resultaat tot dusver, een overwinning in een kleinere cross niet meegerekend. ‘Ik heb alles gegeven om de tweede plaats te behouden. Deze cross met flink wat klimmen ligt me heel goed, maar Annemarie was heel goed in de afdaling,’ sprak een gelukkige bewoonster van de Utrechtse Heuvelrug.

De 17-jarige Puck Pieterse uit Amersfoort kon in het begin nog wel aanhaken maar gaf vervolgens steeds meer meters prijs en werd uiteindelijk vierde op bijna twee minuten van Worst. De Amerikaanse veterane Katie Compton nestelde zich als derde nog tussen de Nederlandse vrouwen.