Van der Haar speelt in zandbak van Koksijde maar mist podium

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar speelde zondag naar hartelust in de zandbak van Koksijde. De veldrijder uit Woudenberg miste in de wereldbekercross op een haar na het podium achter een opnieuw ongenaakbare Mathieu van der Poel. Bij de vrouwen werden Geerte Hoeke en Puck Pieterse gesloopt door het moordende tempo van hun landgenotes, met voorop Ceylin Alvarado.

De Duinencross van Koksijde wordt beschouwd als een pareltje zoals België wel meer spectaculaire veldritten kent. Wereldkampioen Van der Poel was de grote favoriet, hij had alle zes de crossen waarin hij tot dusver was verschenen naar zijn hand gezet. Het multitalent was echter een van de slachtoffers van een valpartij in de eerste bocht die hem dwong tot een imponerende inhaalrace.

Van der Haar was zoals gewoonlijk wel goed weg. Meteen na de start kregen de renners een steile klim voor hun kiezen. Het sloopte hun krachten, zoals ook het mulle zand een voortdurende aanslag was op hun gestel. Het was zaak een goed spoor te zoeken in plaats van zelf een spoor te maken, maar dat lukte bijna niemand.

Behalve dan Van der Poel die zelfs de meest gelouterde kenners versteld deed staan. In een mum van tijd was hij opgerukt naar plaats twee en wipte even later ook over Laurens Sweeck heen. De vogel was gevlogen, concludeerden de commentatoren en niemand die daar nog aan twijfelde. De rest van het veld was wederom veroordeeld tot het gevecht om de tweede plaats.

Daarin deed Van der Haar, altijd goed in Koksijde, serieus mee. Hij leidde de achtervolging, reed even in zijn eentje achter de leider, maar viel uiteindelijk terug naar de vierde stek, een plaats waar hij zichtbaar van baalde.

 

Over de kop

Tussen de elitevrouwen speelden Geerte Hoeke en Puck Pieterse een marginale rol. Pieterse sloeg in de eerste ronde in het mulle zand over de kop en kwam die klap niet meer te boven. Ze bleef de hele cross zo rond de twintigste positie hangen en finishte op 3.02 minuut van een dolblije landgenote Ceylin del Carmen Alvarado. Hoeke deed het met een zestiende plaats op 2.16 minuut iets beter. De renster uit Maarn, zaterdag dertiende in de Ambiancecross, reed zelfs even zelfs in de toptien, maar moest later terrein prijsgeven.

Nederland domineert bij de vrouwen het veldrijden op ongekende wijze. De eerste vijf in de Duinencross waren Nederlandse vrouwen, met een sterke Lucinda Brand als tweede tussen een hele generatie jonkies. Yara Kastelijn eindigde als derde.

Puck Pieterse slaat over de kop in het rulle zand