Van der Haar twee weken voor WK op zoek naar supervorm

Veldrijden Redactie

Nog twee weken heeft Lars van der Haar om de supervorm te vinden. Dan is het WK veldrijden in Zwitserland waar op een vliegveld een snel parcours is uitgezet. Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel lagen er zondag kansen in de wereldbeker in Nommay, maar de Woudenberger eindigde licht teleurstellend als vierde achter winnaar Eli Iserbyt.

Door de afwezigheid van Van der Poel was het in Frankrijk op papier een open wedstrijd, maar dat viel tegen. De Belgen Iserbyt en Toon Aerts domineerden en tekenden voor een enerverende finale, de rest was veroordeeld tot een figurantenrol. Van der Haar was wel uitstekend weg. Hij nam meteen de leiding maar op de trap moest hij met zijn korte beentjes de lange Aerts, clubgenoot bij Telenet Baloise Lions, voor zich dulden.

Aerts leek op weg naar de zege, maar de taaie Iserbyt haakte weer aan. In de slotronde was het stuivertje wisselen aan kop. Iserbyt ging het diepst en werd beloond met de zege. Compleet uitgewoond passeerde hij de finish om liggend op het asfalt uit te blazen. Ook bij Aerts die onlangs wat ribben brak, was de pijp leeg. Laurens Sweeck zorgde voor een compleet Belgisch podium.

Van der Haar lag lange tijd zesde, maar bleek nog energie over te hebben en pakte de vierde plaats. Een mooie klassering, maar de achterstand van bijna anderhalve minuut geeft wel aan dat hij nimmer zicht had op de overwinning.

Bij de vrouwen finishte Geerte Hoeke als 24ste, minuten achter de winnaar. Dat was, hoe kan het anders, een Nederlandse. Ceylin Alvarado leed een van haar zeldzame nederlagen, ze werd in de sprint geklopt door Annemarie Worst. De twee Nederlandse vrouwen gaan volgende week in Hoogerheide betwisten wie dit seizoen de wereldbeker in ontvangst mag nemen. Weer een week later behoort het duo tot de topfavorieten voor de wereldtitel bij de elitevrouwen. Derde werd in Nommay de Amerikaanse veterane Katie Compton.