Van der Haar verlengt contract: ‘Knieoperatie goed verlopen’

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar blijft tot minstens eind 2024 rijden voor Baloise Trek Lions. De 30-jarige Europees kampioen veldrijden heeft zijn contract verlengd bij de Belgische ploeg, die geleid wordt door Sven Nys, een van de iconen van de cyclocross. ‘De besprekingen waren snel beklonken. Ik had eind vorig seizoen al aangegeven dat ik graag wilde blijven en de ploeg wilde me graag houden,’ aldus Van der Haar op de website van Baloise Trek Lions.

Een maand geleden werd de Woudenberger geopereerd aan zijn knie, een blessure die hem al enige tijd parten speelde. De Universiteitscross in Brussel was zijn laatste optreden in een uiterst succesvol seizoen. De operatie is goed verlopen, al kreeg hij toch nog wel extra rust voorgeschreven. ‘Hopelijk blijft de trainingsachterstand beperkt tot een week. Het was in ieder geval een goede beslissing om net voor de Sluitingsprijs in Oostmalle onder het mes te gaan, anders zou de achterstand in de lente snel opgelopen zijn.’

Van de Haar werd Nederlands en Europees kampioen, won de wereldbekerwedstrijd in Tabor en veroverde de zilveren medaille op het WK in Amerika. Hij was de beste in de cross van Gavere en bereikte verschillende malen het podium. ‘Ik heb een van mijn mooiste jaren in de elitecategorie achter de rug. Ik haal voldoening uit het feit dat ik deze prestaties lever tegen alweer een nieuwe generatie. Ik probeer ook de komende seizoenen dit niveau vast te houden en telkens weer nieuwe doelen te stellen.’ Daarnaast treedt hij op als een soort mentor van jonkies als Thibau Nys en Pim Ronhaar. ‘Sinds het afscheid van Jim Aernouts ben ik de oudste renner in de ploeg. Ik vind het leuk om jonge renners bij te staan met advies. Uit mijn eigen verleden leerde ik dat die tips erg waardevol kunnen zijn. Dat doe ik trouwens ook op de cross bij Lucinda (Brand, red.) en Shirin (van Anrooij, red.) na mijn parcoursverkenning vlak voor hun wedstrijd. Bijvoorbeeld bij Shirin merk je dat ze die tips oppikt, dat vind ik fijn.’