Van Dijk en Mackaij geven Woerdens tintje aan ‘Roubaix’

Wielrennen Redactie

Trek-Segafredo voelt zich uitstekend thuis in Parijs-Roubaix voor vrouwen. Net als vorig jaar won een renster van de Amerikaanse formatie na een heroïsche solo. Was het in de eerste editie de Britse Lizzie Deignan, dit jaar bereikte de Italiaanse Elisa Longo Borghini als eerste de wielerbaan van Roubaix. Dankzij vooral ook uitmuntend afstopwerk van Ellen van Dijk die zelf zevende werd en met Floortje Mackaij (zesde) de Hel van het Noorden een Woerdens tintje gaf.

Van Dijk lijkt een haat-liefde te ontwikkelen met de kasseienklassieker. Vorig jaar kwam de Europees kampioene hard ten val op de natte kasseien, nu waren die droog en stoffig en Van Dijk danste als het ware over de steentjes.  Ze sleurde al vroeg aan de kop van het peloton om de koers hard te maken. Dat lukte. Alleen de allersterksten bleven over. Daartoe behoorde niet meer Elisa Balsamo. De wereldkampioene werd door de jury gediskwalificeerd omdat ze na een lekke band op onreglementaire wijze door de ploegleiderswagen op sleeptouw zou zijn genomen via een zogeheten ‘plakbidon’.

De tweede Parijs-Roubaix voor vrouwen, waar Marianne Vos op het laatste moment ontbrak door een positieve coronatest, speelde zich af onder stralende omstandigheden. Door de zon lagen de kasseistroken er bijzonder droog bij. Longo Borghini glipte op ruim 30 kilometer voor de finish weg. Ze pakte een halve minuut, ging bijna onderuit in een bocht en zag de achtervolgende groep dichterbij komen maar ook uiteen vallen. Het was aan de Nederlandse ploeg SD Worx om het initiatief te nemen, maar Chantal van den Broek-Blaak en Lotte Kopecky kregen het gat niet gedicht. Ook Floortje Mackaij van Team DSM voerde het tempo op, maar de Italiaanse liet zich niet pakken en reed dolgelukkig het Velodrome op voor een ereronde.

De sprint van het achtervolgende groepje werd gewonnen door Kopecky voor Lucinda Brand.  Behalve Van Dijk en Mackaij haalden uit de regio Utrecht ook Lorena Wiebes (45ste op bijna 9 minuten) en Mischa Bredewold (58ste op ruim 9 minuten) de finish.


De laatste nieuwsberichten: