Van Dijk en Van Vleuten weten wat winnen is in De Ronde

Wielrennen Redactie

In 2011 won Annemiek van Vleuten de Ronde van Vlaanderen. In 2014 evenaarde Ellen van Dijk dat kunststukje, na het jaar daarvoor als nummer twee op het podium gestaan te hebben. Kortom, de regio Utrecht heeft zijn stempel gedrukt op Vlaanderens Mooiste. Het duo wordt voor zondag 4 april opnieuw getipt, al zijn er nu veel meer kapers op de kust. Ook bij de mannen is een bekend gezicht uit de regio een podiumkandidaat: Dylan van Baarle.

De Veenendaler kan in de 105e editie een wig drijven tussen het trio topfavorieten: Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Wout van Aert, van wie laatstgenoemde de beste papieren lijkt te hebben. Vorig jaar – dat was door het corona in het najaar – verloor de Belg van Jumbo-Visma met een banddikte verschil van Van der Poel. Van Baarle is een klassiekerrenner pur sang en weet zich gesteund door het team van INEOS Grenadiers. Dat was in het verleden wel eens anders. Hij is loeisterk en verkeert in bloedvorm, getuige zijn prachtige solo van ruim vijftig kilometer woensdag in Dwars door Vlaanderen. Maar in De Ronde draait het ook om vernuft, het zitten op de juiste plaats wanneer zich een groepje afscheidt. Wie veroordeeld wordt tot een achtervolging omdat hij de slag heeft gemist, is nagenoeg kansloos.

 

Vrouwen

Dat een renster met Utrechtse wortels het podium van 2021 haalt is geenszins denkbeeldig. Van Vleuten was in 2019 nog tweede, ze werd geklopt door de Italiaanse Marta Bastianelli. Woensdag versloeg ze de sterke Poolse Katarzyna Niewiadoma en weet zich bij haar nieuwe ploeg Movistar geflankeerd door onder meer de rappe Emma Norsgaard. Maar op een sprint zal het waarschijnlijk niet uitdraaien. Slechts twee vrouwen slaagden er in de 17 edities van de Ronde van Vlaanderen tweemaal op hun naam te schrijven, Mirjam Melchers-Van Poppel (in 2005 en 2006) en de Duitse Judith Arndt (2008 en 2012). Zelfs Marianne Vos lukte dat niet maar zij won zondag met een machtige sprint Gent-Wevelgem en zal er op gebrand zijn haar triomf in 2013 te herhalen.

De jaren lijken een beetje te gaan tellen voor Ellen van Dijk, tegelijkertijd is het niveau bij de vrouwen enorm toegenomen. Bij haar ploeg Trek-Segafredo zijn er wel vier rensters die kunnen winnen. In totaal is er een lange lijst van kanshebbers, van wie de meesten de Nederlandse nationaliteit bezitten maar wel voor verschillende ploegen rijden. Floortje Mackaij DSM) behoort niet direct tot de eerste groep, ze heeft nog geen toptien klassering achter haar naam, maar de Woerdense is altijd een gevaarlijke outsider.

 

250 euro boete

De Ronde van Vlaanderen betekent koersen over hellingen en kasseistroken. De tweeling Oude Kwaremont-Paterberg moet verschillende keren beklommen worden en wordt vermoedelijk de scherprechter. Publiek is niet welkom. Er worden meer dan 600 agenten ingezet, wie probeert een plaatsje langs het parcours op te zoeken krijgt 250 euro boete. Dus ligt er een taak voor de tv en in België gaan ze helemaal los op paaszondag. Al om 9.15 uur begint Sporza met voorbeschouwen en is daarna de hele koers (254 km) aanwezig. Eurosport en de NOS zenden eveneens (delen van) de Vlaamse klassieker rechtstreeks uit. De vrouwen (152 km) finishen na de mannen in Oudenaarde, zodat ook hun finale live kan worden uitgezonden.