Van Dijk valt hard op de kasseien, Lizzie Deignan wint ’de hel’

Wielrennen Redactie

De eerste Parijs - Roubaix voor vrouwen werd meteen al een epische. Met dank aan Lizzie Deignan die een solo van meer dan tachtig kilometer bekroonde en een waar slagveld aanrichtte in ‘de hel van het noorden’. Met dank ook aan de regendruppels die de steentjes van de 17 lastige kasseistroken glibberig en modderig maakten. Veel rensters gingen daardoor onderuit. Zoals Ellen van Dijk die zo had uitgekeken naar deze mythische koers.

De Woerdense reed bij de achtervolgers toen Marianne Vos op een kleine twintig kilometer voor de finish in de tegenaaval ging. Die was verwacht maar misschien had Vos iets te lang gewacht. Al reed Deignan wel bijzonder sterk. De Britse moeder, in 2015 wereldkampioen,  ging er op de eerste kasseistrook al vandoor. De ploeggenote van Ellen van Dijk had een voorsprong van zo’n twee minuten voordat Vos wegsprong bij de achtervolgende groep.

Van Dijk probeerde naar voren te komen maar viel hard op haar rechterschouder. ,,Ik weet niet wat er gebeurde, ik gleed weg. Ik heb een beetje koppijn, was even ‘out’ gegaan,’ sprak ze aangeslagen tegen de NOS.

Nu was het aan een derde renster van de sterke Amerikaanse ploeg Trek-Segafredo om de leidende positie van Deignan te verbeteren. Elisa Longo Borghini  kon echter niet bij Vos komen, die optimaal gebruik maakte van haar grote ervaring als veldrijdster. De omstandigheden maakten dat je heel goed moest sturen en geconcenteerd de gaten in de weg moest zien te vermijden.

Vos verkleinde in snel tempo de achterstand, maar daarna stokte het. Deignan profiteerde van de wind die de rensters veelal in de rug hadden en boekte een overwinning die ze nog jaren zal koesteren. Vos werd tweede, Longo Borghini derde. Ellen van Dijk kwam op ruim acht minuten binnen als 32ste, in gezelschap van stadgenote Floortje Mackaij die een plek achter haar finishte. Annemiek van Vleuten die al vroeg gevallen was en Lorena Wiebes haalden de eindstreep niet, Mischa Bredewold en Kirstie van Haaften overschreden de tijdslimiet.