Van Essen kent enigszins teleurstellend EK Sportklimmen

Sportklimmen Redactie

Van 11 t/m 15 augustus streden 200 atleten uit 26 landen in de sportklimdisciplines boulder en lead. Het, in Thailand opgegroeide en in Utrecht wonende, klimtalent Sabina van Essen (16) kwam uit op beide disciplines. De Nederlands kampioen kwam in Duitsland niet verder dan een 24ste plek in de halve lead finale en een 49ste plek bij de boulder kwalificaties.

Bij boulder wordt een hoogte van vijf meter bereikt en deze moet ongezekerd afgelegd worden, waarbij de deelnemers uit vijf verschillende routes kunnen kiezen. Bij lead wordt één moeilijke route geklommen en die route is elke wedstrijd anders. De klimmer neemt zijn eigen touw mee omhoog en klipt deze gedurende de route in setjes in de wand om gezekerd te zijn. Deelname aan beide disciplines op een groot toernooi wordt een olympische combinatie genoemd.

Technisch directeur Dick Boschman van de Nederlandse Klimbond NKBV geeft aan dat het de ambitie van de Nederlanders is om in 2028 aan de Olympische Spelen in Los Angeles deel te nemen. Van Essen is echter ambitieuzer: ‘Ik wil naar de Spelen in Parijs, dat is echt mijn doel. Maar dan moet ik wel harder trainen en beter worden.’